81.1% от българите смятат, че България трябва да подкрепи Северна Македония за еврочленството, само ако признае общите си исторически корени. Това посочва количествено анкетно проучване по телефона на "Барометър България", проведено в периода 6 - 11 ноември 2020 г. сред 882 души с избирателни права на възраст над 18 години, финансирано от "Барометър България".

За 9,1% не е приключен и въпросът за езика, говорен в Северна Македония - според тях подкрепа за членство в ЕС може да бъде дадена едва след като Северна Македония признае връзката му с българския език.

Много малък е делът на крайните и категорични мнения - 4,9% отказват подкрепа при каквито и да било условия, докато 2,9% са на диаметрално противоположно мнение, че България безусловно трябва да подкрепи съседката си в нейната европейска интеграция.

Снимка 505010

Източник: Барометър България

Относно борбата с COVID-19, за повече от половината от анкетираните мерките, въведени от държавата в борбата с COVID-19 са адекватни сами по себе си, но все пак е нужно повече, за да са ефективни - 32,8% смятат, че проблем има в личната дисциплина, а за 27,2% отговорните органи не упражняват необходимия контрол. На фона на нарастващия брой заразени и недостиг на болнични легла и медицински персонал, 24,9% смятат, че са нужни още ограничения, за да се овладее темпът на заразата. За 11% обаче наложените рестрикции вече са прекалени - било заради икономическия им ефект или заради усещането за ограничаване на личната свобода.

Снимка 505009

Източник: Барометър България

Трябва да се отбележи, че коронавирусът е тема, която много сериозно вълнува обществеността в момента, и делът на тези, които нямат мнение, е изключително малък - 4,1%.

Относно политическите нагласи в страната, анкетираните не търпят съществена промяна. ГЕРБ запазват лидерското си място с 20,5%. След отшумяването на протестите и временното мобилизиране на силите си БСП отбелязва спад (13,2%) и отново нараства разликата между първите двама в политическото съревнование.

ДПС (7,5) и ОП (7,3) са с почти изравнени сили, като в момента патриотите печелят подкрепа с позицията си по отношение на подкрепата на България за Северна Македония за членство в ЕС и нарастващото напрежение и терористични атаки в Ница и Виена на верска основа, извършени от мигранти. Това са теми и въпроси, които отдавна се повдигат от ОП и фокусират вниманието на по-националистически настроените избиратели, както и тези, които подкрепят традиционните ценности.

Следва да се има предвид, че ГЕРБ, БСП, ДПС и ОП - заемащи мястото на първите четири партии, са с ясно изразен и доказан в избори твърд електорат, който слабо се влияе от конюнктурни политически нагласи. Големият въпрос при тях (с изключение на ДПС) е реалната изборна кампания и каква част от прилежащата им периферия ще успеят да активират. Това ще обуслови и окончателните им изборни резултати.

Няма динамика в нагласите към партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" - 3,7% от избирателите биха го подкрепили при избори, като няма и промяна и в профила им - млади хора и от малки населени места.

Снимка 505008

Източник: Барометър България

За Демократична България изявяват желание да гласуват 3,1% от анкетираните.

Нараства броят на колебаещите се (8,8%), които имат потенциал да разместят подредбата при избори. Увеличава се делът и на тези, които категорично отказват да гласуват (30,2%).

До регистрацията на изборните листи за редовните избори, които са през месец март 2021 г., остават приблизително три месеца. Въпреки това като цяло изборите все още не са във фокуса на българското общество.