България и Северна Македония имат още три дни, за да намерят решение и да се отблокира процесът за започване на преговори на Скопие с Европейския съюз. Това заяви македонският външен министър Буяр Османи, информира БНР, позовавайки се на местни медии.

На 17 ноември е планирана видеоконференция на външните министри на страните членки на ЕС, на която ще се реши дали Северна Македония да започне преговори с Брюксел.

Иван Костов: Примитивният национализъм на ВМРО няма да реши казуса с Македония

Иван Костов: Примитивният национализъм на ВМРО няма да реши казуса с Македония

Незаитересовано безразличие, така определи Костов позицията на европейските държави по този проблем

"Позициите на България са много ясно изразени в тяхната рамка, която е приета от правителството и парламента. През последните дни водихме интензивни преговори и постигнахме споразумение по 7-8 въпроса, които бяха чувствителни за всяка от страните. Не мога да кажа дали това е достатъчно. Ще работим още два-три дни за деблокиране на този процес", отбеляза Османи.

В същото време лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви на пресконференция, че ще стисне ръката на министрите, ако правителството постигне решение с България, като защити македонския език и неговата история, без да се откаже от македонското малцинство в България и в което окупаторите няма да бъдат наричани администратори. Според Мицкоски, ако правителството в Скопие не защити националните интереси, народът ще се вдигне на бунт.

Правителството гласува позицията на страната ни за РС. Македония

Правителството гласува позицията на страната ни за РС. Македония

Те ще бъдат разгледани в рамките на видеоконферентното заседание

По-рано днес бившият премиер Иван Костов коментира, че примитивият национализъм на ВМРО няма да реши казуса с Македония.

Вчера Каракачанов заяви пред парламента, че няма да дадем съгласие за започване на преговори на Македония с ЕС, ако не бъдат изпълнени някои условия.

Каракачанов уверява, че няма да прескочат парламента за Северна Македония

Каракачанов уверява, че няма да прескочат парламента за Северна Македония

България няма да даде съгласие за започване на преговори на Македония с ЕС