Правителството е одобрило днес на извънредно заседание, проведено дистанционно, позицията на България относно преговорните рамки за присъединяване на Република Северна Македония и Албания към ЕС.

Те ще бъдат разгледани в рамките на видеоконферентното заседание на Съвет "Общи въпроси" (СОВ) на 17 ноември 2020 г.

"България е сред най-силните застъпници на процеса по разширяване на Съюза. Страната ни издигна темата високо в дневния ред на ЕС по време на Председателството си на Европейския съвет през 2018 г. Европейската перспектива е най-силната мотивация за осъществяване на преход към демократично управление и пазарна икономика в Западните Балкани", се посочва в прессъобщението за правителственото заседание. Повече информация не се прилага, нито се дават детайли по отношение на позицията.

Припомняме, последно бе оповестено, че България е уведомила Европейската комисия, че не е в състояние да приеме предложената към момента преговорна рамка за Република Северна Македония и проекта на декларация към нея.

Каракачанов уверява, че няма да прескочат парламента за Северна Македония

Каракачанов уверява, че няма да прескочат парламента за Северна Македония

България няма да даде съгласие за започване на преговори на Македония с ЕС

Аргументът е, че те не дават необходимите гаранции за изпълнение на поставените от страната ни условия. За България е неприемлив вариантът условията ни към Република Северна Македония да бъдат поставени в декларация на Съвета на ЕС, съпътстваща преговорната рамка, тъй като Декларацията на Съвета не е правно обвързващ инструмент и не дава търсените от България юридически гаранции.

Аргумент за това е неспазването на Договора, подписан преди три години между две страни, с който се регулират отношенията на добросъседство, както и продължаването на работата на междуведомствената комисия по историческите въпроси. Самата комисия спря работа за една година заради вътрешнополитическо напрежение в Северна Македония и провеждането на нови избори. Препъникамък в работата на комисията се оказа фигурата на Гоце Делчев, но историци предупредиха още преди една година, че работата на комисията реално е блокирана и не се постига напредък.

Още миналата година на свикана среща при президента Румен Радев бе взето решение Македония да бъде подкрепена, но не и без условие.

Преди това червен светофар за преговори за Македония и Албания беше даден от Франция.