Президентът Румен Радев иска страната ни да си поставя червените линии в отношенията с република Северна Македония. Трябва да бъдем изключително откровени и ясно да се поставим нашата червена линия, подчерта държавният глава пред посланиците ни.

Наш дълг е да подкрепяме Северна Македония, но не безусловно и безрезервно, смята той. 

Йорданов знае, че македонски език няма от научна гледна точка, но от политическа има

Йорданов знае, че македонски език няма от научна гледна точка, но от политическа има

Политиците ни приемат договори и после се сещат, че трябвало и да мислят

Според него отношенията със Северна Македония се развивали добре. Конфронтацията била преодоляна. През септември вероятно ще има посещение у нас на македонския президент Стево Пендаровски. 

Президентът иска отстояване на финансовата рамка за изтребителите Ф-16

Президентът иска отстояване на финансовата рамка за изтребителите Ф-16

Шефът на "Военна информация" да е военен с опит, настоява Радев

Югозападната ни съседка се стреми към ЕС и затова трябва да изпълнява споразуменията за добросъседски отношения. Има работа и по учебниците, книгите, медиите, издателствата, телевизиите, докато всичко това, което ни раздалечава се изчисти, изтъкна Радев.

Раните не са зараснали, личните емоции не помагат,подчерта той. Страната ни трябвало да отстоява ясно позициите си. Иначе по мнението му на Балканите страната ни стояла добре като опора на сигурност. 

Припомняме, още на 9 юни 2019 г. вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи.

Той посочи, че българската част на комисията е отказала да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС.

Впоследствие темата коментира и министърът на външните работи Екатерина Захариева, която заяви, че България няма да прави компромис с историята и истината. "От Северна Македония не искаме нищо повече от истината", каза тя и определи действието на Георги Димитров като едно от най-големите предателства.

Захариева се срещна и с своя колега от македонска страна Никола Петков, когато каза, че общите историческите въпроси са най-важните елементи от Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество между България и Македония. Пред Петков тя също заяви, че страната ни ще се застъпи за истината и ако не се стигне до консенсус, София може да се оттегли от работата на смесената комисия.

Македонците не познават историческите си извори, установи проф. Кирил Топалов.

Спор предизвика и становището на македония за националността на Гоце Делчев, но той бе решен с изявлението на техния президент Стево Пендаровски, че Делчев е българин

Проф. Топалов: Парадокс е спорът за произхода на Гоце Делчев

Проф. Топалов: Парадокс е спорът за произхода на Гоце Делчев

За Владимир Перев причините за отношението към България трябва да се търсят в София

Много по-рано проф. Николай Овчаров предупреди, че е възможно македонците да "подпъхнат" свои тези в общата ни история.