"Няма да правим компромис с истината. От Северна Македония не искаме нищо повече от истината." Това заяви пред Нова външният ни министър Екатерина Захариева във връзка с отказа България да чества заедно със Северна Македония легендарния деец и идеолог на ВМРО Гоце Делчев на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

Според Захариева предаването на костите на Македония е едно от най-големите предателства към България. Гоце Делчев сам си е казал какъв е - българин, писал го е десетки пъти, добави външният министър.

По думите на Захариева едно от най-основните неща, които България очаква от Северна Македония, е да промени съдържанието на учебниците по история.

Каракачанов: Македония само ни използва, за да влезе в ЕС и НАТО

Каракачанов: Македония само ни използва, за да влезе в ЕС и НАТО

Комисията за общата ни история не работи, македонците не отстъпвали за Гоце Делчев

Припомняме, преди дни вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че Северна Македония само използва страната ни за членство в ЕС и НАТО. Според него македонците нямат никакви намерения да признаят очевидни исторически факти като националността на Гоце Делчев.

Членството на Македония в ЕС коментира днес и Захариева. Според нея започването на преговори за членство с ЕС не е гаранция за влизането на страната в съюза.

По БНТ въпросът коментира и съпредседателят на междуведомствената комисия по исторически въпроси и бивш посланик на страната ни в Македония Ангел Димитров.

Според него различията между двете държави по тези въпроси са фундаментални. Трябвало да се изживее исторически катарзис, за да се намери решение.

Историята и честването на Гоце Делчев остават крайъгълен камък и на коридор 8

Историята и честването на Гоце Делчев остават крайъгълен камък и на коридор 8

Външните министри на България и Македония искат истинско узряване в погледа към историята

"Ние настояваме да се оценяват личността и делото на Гоце Делчев като един символ на общата история и символ на идеята за свобода и развитие. Нашите колеги се интересуват от формираното отношение към него от съвременната македонско-историческа наука", каза Димитров.

Ангел Димитров: Митове и стереотипи трудно се разграждат - това се случва с добра воля.

По думите му в съзнанието на македонците трябвало да се изчистят насадените представи за миналото, които подхранвали погрешната представа за България. Това била и работата на комисията.

Йоханес Хан: Македония получи покана за ЕС заради добросъседския договор с България

Йоханес Хан: Македония получи покана за ЕС заради добросъседския договор с България

Договорът е идеален пример за помиряване в целия регион