Северна Македония е получила покана за започване на преговори за присъединяване към ЕС благодарение на договора за добросъседство с България. Това е заявил еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан в интервю пред Македонската информационна агенция (МИА), съобщи БНТ.

Подписахме договора за добросъседство с Македония
Обновена

Подписахме договора за добросъседство с Македония

България е първата държава в света, признала Република Македония

"С договора за приятелство с България, Северна Македония стана идеален пример за помиряване и добросъседски отношения в целия регион. Това е от голямо значение, защото заема централно място в нашата стратегия за Западните Балкани", казал еврокомисарят пред агенцията.

По думите му европейската интеграция на Западните Балкани е инвестиция в стабилността на ЕС и укрепването на неговите политически, икономически и геополитически интереси.

Припомняме, ЕК вече два пъти препоръча Скопие и Тирана да започнат процедура по преговори за присъединяване към ЕС.

Първият път - през месец април 2018 година, когато върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурност Федерика Могерини посочи на пресконференция, че двете страни са готови за преговори. Вторият път беше вчера - от ЕК обясниха, че Албания и Северна Македония показват силна решимост да напреднат по пътя към ЕС и са постигнали резултати, които са конкретни и необратими.

ЕК за втори път препоръча старт на преговорите за еврочленство с Албания и Северна Македония

ЕК за втори път препоръча старт на преговорите за еврочленство с Албания и Северна Македония

Албания и Северна Македония показват силна решимост да напреднат по пътя към ЕС