Историческите въпроси за нас са най-важният елемент и крайъгълният камък от Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество между България и Македония. Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева на брифинг във Външното министерство (МВнР) след среща с македонския си колега Никола Петков.

Захариева се надява договорът да бъде изпълняван в дух на добросъседство, приятелство и сътрудничество. Трябва да се застъпим за истината и да се гарантира приятелството между двете страни, което нито една криза няма да застраши, настоя вицепремиерът.

Поемам отговорност да завършим с мъдрост и приятелство работата на общата историческа комисия, заяви от своя страна министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров.

Каракачанов: Македония само ни използва, за да влезе в ЕС и НАТО

Каракачанов: Македония само ни използва, за да влезе в ЕС и НАТО

Комисията за общата ни история не работи, македонците не отстъпвали за Гоце Делчев

По отношение на общата историческа комисия Димитров заяви, че задачата ѝ не е лесна. "Има много слоеве, но процесът е отворен и вече зрее. Но има две опасности - да няма резултати и да няма истинско узряване в погледа към историята. Това би загрозило процеса, по думите на Димитров, който пое отговорност да завърши този важен процес, и то с мърдрост и приятелство, за да има разбиране между двете държави.

Той увери, че Северна Македония е цялостно посветена на този процес и то не само заради договора за добросъседство, а защото е важен като цяло за държавата и отношенията на Македония с България.

Екатерина Захариева изрази същото мнение, за което военният министър Красимир Каракачанов вчера алармира - че няма как да приемем датата 7 октомври за съвместни чествания на Гоце Делчев.

Комисията България-Македония все още чака напредък по историческите въпроси

Комисията България-Македония все още чака напредък по историческите въпроси

Проблем е фундаменталното разминаване в интерпретацията на миналото за разлика от Гърция

По отношение на започване на преговори за членство на Македония в ЕС и НАТО Захариева отбеляза, че вече има ратифициран протокол и България няма намерение да се отказва. Тя е сигурна, че страната ни ще има полза от членството в Македония в Европейския съюз и НАТО.

Вицепремиерът изтъкна, че желанието на правителствата на България и Северна Македония е до края на годината общата историческа комисия да постигне по-голям напредък.

На свой ред външният министър на Северна Македония Никола Димитров посочи, че делото на Гоце Делчев може да бъде мостът, който да преодолее разделението между това, което е било, и това, което България и Северна Македония имат днес.

В отговор на тезата на вицепремиера Красимир Каракачанов, че България трябва да постави ултиматум на Северна Македония, че няма да я подкрепи за членство в НАТО, ако продължава да изопачава историята, Петков призова за мъдрост, тъй като, когато има близост и приятелство, не трябва да се поставя ултиматум.

България и Македония не могат да се разберат за общото историческо минало

България и Македония не могат да се разберат за общото историческо минало

Има проблеми по съдържанието в учебниците за 6 и 7 клас, поясни Екатерина Захариева

На брифинга външните министри информираха, че по време на срещата е била обсъдена оценката на подписания договор между двете държави от гледна точка на икономиката, енергетика, туризма, транспорта, образованието, науката, културата и транспорта.

Оценката на Захариева в политическата му част е, че има напредък с минали периоди преди подписването на договора. Тя припомни, че за по-малко от две години има над 7-8 посещения за обмяна на визити между двамата премиери и четири срещи между президентите.

Захариева отчете ръст на стокообмена между България и Македония за 2017 и 2018 г. За първите 3 месеца на 2019 г. има понижение, особено износа от Северна Македония към България, посочи вицепремиерът.

В транспортната свързаност коридор номер 8 е важен не само за двете държави, но за целия Балкански регион, изтъкна Захариева. Думите й бяха подкрепени и от Никола Димитров, който постави акцент върху проекта.

Тя посочи, че транспортните министерства на двете държави са сформирали работна група от април месец, с цел тясна координация за по-бърза реализация на проекта. Захариева обеща, че България ще продължи да подкрепя Република Северна Македония. Нашата страна е двигател на европейската перспектива на Западните Балкани, похвали се вицепремиерът.

Захариева отчита и интензивни и конкретни програми между България и Македония в сферата на образованието и науката, както и съвместни проекти по Еразъм+.

Българските и македонските историци се разбраха за епохата на Античността

Българските и македонските историци се разбраха за епохата на Античността

Постигнато е съгласие и за личността и делото на Гоце Делчев, но все още имало някои различия