Смесената междуведомствена комисия по историческите въпроси между България и Северна Македония не работи. За това алармира вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Комисията зациклила върху живота и делото на Гоце Делчев.

"Три дни скопската страна отказва да признае очевидния, документиран и признат от самия Гоце факт, че войводата е българин по народност", пише воеводата в прессъобщение от името на ВМРО.

Македонците признали, че Гоце Делчев е роден в екзархийско населено място - Кукуш, че е бил екзархийски учител, но забравили чия е Екзархията. Те забравили също и скръбното изказване на Гоце Делчев от писмото му до Никола Малешевски: "... когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест".

Според вицепремиерта тази болест са били разделенията. Днес в Скопие обаче още имало хора, които търсели тези разделения.

Нещо повече - според него македонците само ни използвали, за да се домогнат до ЕС и НАТО.

Йоханес Хан: Македония получи покана за ЕС заради добросъседския договор с България

Йоханес Хан: Македония получи покана за ЕС заради добросъседския договор с България

Договорът е идеален пример за помиряване в целия регион

"Докато България търси сътрудничество и обща полза, елитът в Скопие тупа топката и се опитва да ни замазва очите, за да си прокара политиката за НАТО и ЕС", се посочва в писмото.

Комисията очевидно не работила, защото през цялото време се прокарвало разделение между "македонско" и "българско". Имало внушения, че към онзи момент става дума за различни народи.

В резултат от работата на комисията се предлагало най-вече заедно да се чества 7 октомври - денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие. Между другото били споменати и други възможни дати, но без никаква конкретност и без никакво видимо намерение общо да се отбелязват заедно рождението и смъртта на Делчев.

"За мен подобно предложение е откровена подигравка, която всъщност минира процеса на подобряване на отношенията между двете страни", категоричен е родолюбецът.

По думите му досега процесът на разведряване със Скопие се дължал най-вече на великодушието на България и на ангажираността на международни фактори.

"Но явно време е България да втвърди позицията си, подобно на гръцката страна", иска Каракачанов.

Според него ако работата на междуведомствената комисия продължи в тази посока, българската делегация трябва да стане от масата с всички възможни последствия за европейската и натовска ингерация на Северна Македония.

"Вината за това няма да бъде наша", допълва първият воевода.

България и Словакия искат ЕС да покани Скопие и Тирана за преговори

България и Словакия искат ЕС да покани Скопие и Тирана за преговори

Словакия ни подкрепя категорично за падането на мониторинга и Шенген

От ВМРО прикачиха към писмото и текстът на предложението на скопската страна относно Гоце Делчев. News.bg публикува текстът дословно.

Гоце Делчев е маркантна фигура од македонското ослободително дело од крајот на XIX и почетокот на XX век, идеолог и организатор на револуционерното движење и на неговата самобитност. Поради преданоста кон делото, името на Делчев длабоко е вградено во македонската државотворна традиција и колективната свест на македонскиот народ, но и во меморијата на македонската емиграција во кнежевството Бугарија, како и на бугарскиот народ. Неговото име го носат повеќе институции во Р. С. Македонија и во Р. Бугарија.

Гоце Делчев е роден на 4. 02. 1872 година во Кукуш, а загинал во борба со османлиските сили на 4.05. 1903 година во с. Баница, Серско, (Османлиска Империја). Се школувал во родниот град, бугарската егзархиска гимназија во Солун, и во Военото училиште во Софија. Работел како егзархиски учител во Штип (1894-1896) и кратко во Банско (1896). Во 1894 година бил посветен во МРО, која имала за цел извојување на политичка автономија на Македонија во рамките на Османлиската Империја. Делчев, мечтаел за Македонија како слободна држава. Според него, ослободувањето на Македонија лежи во внатрешно востание. Како задграничен претставник на Организацијата во Бугарија, работел за придобивање на морална и материјална поддршка за ослободително дело сред македонската емиграција и бугарското општество, но и за одбрана на независноста на Организацијата. Г. Делчев е главен организатор и инспектор на четничкиот институт на Организација. Како таков, често правел обиколки во Македонија, а повремено и во Одринско.

Делчев уште за време на животот стекнал митски ореол на апостол, кој особено се засилил и проширил по неговата смрт. Неговиот соборец Михаил Чаков, за време на Првата светска војна ги прибрал од Баница земните останки на Делчев, кои во 1923 година ги предал во Домот на Илинденската организација во Софија. Тие се чувале во специјален саркофаг на кој е испишан заветот на Илинденците "овие свети коски да се однесат во престолнината на слободна и независна Македонија". Оттука на 7 октомври 1946 година, во Софија со пригодни свечености е потпишан Протокол помеѓу претставници на Илинденската организација и владата на Н. Р. Македонија за пренесување на моштите на Гоце Делчев во Скопје.

Заедничката комисија имајќи го предвид значењето на Гоце Делчев за македонската државотворност, како и улогата на Илинденската организација во Бугарија за спазувањето и предавањето на неговите мошти на македонските власти, а раководејќи се од позитивните европски вредности, на владите на Р.С. Македонија и Р. Бугарија, им предлага, во духот на договорот за добрососедство, заедничко одбележување на 7 0ктомври, како ден на пријателство меѓу двете земји и народи, како и други јубилејни датуми поврзани со Гоце Делчев. Со тоа, на своевиден начин даваме нова димензија на безвременската девиза на Делчев "Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар меѓу народите".

Българската общност в Скопие отдаде почит пред саркофага на Гоце Делчев

Българската общност в Скопие отдаде почит пред саркофага на Гоце Делчев

Днес се навършват 116 години от гибелта на революционера