Република Албания и Република Северна Македония трябва да получат покана за започване на преговори за членство в Европейския съюз. С тази обща позиция излязоха министрите на външните работи на България и на Словакия Екатерина Захариева и Мирослав Лайчак, които се срещнаха днес в Братислава.

"Миналата година в Съвета "Общи въпроси", председателстван от България, дадохме зелена светлина за започване на преговори с Тирана и Скопие. По-добре е да започнем преговорите, защото ще имаме повече инструменти да подпомагаме реформите при нашите партньори, включително спазването на добросъседските отношения", каза Захариева.

Йоханес Хан: Македония получи покана за ЕС заради добросъседския договор с България

Йоханес Хан: Македония получи покана за ЕС заради добросъседския договор с България

Договорът е идеален пример за помиряване в целия регион

С колегата си от Словакия тя обсъди още ситуацията на Балканите и други въпроси от взаимен интерес.

Словашката републиката е партньор и съюзник в НАТО и ЕС и страната ни споделя сходни позиции по важните европейски досиета и темите от международния дневен ред, пишат в прессъобщение от родното Външно.

Лайчак от своя страна повтори категоричната подкрепа на Словакия за премахването на Механизма за сътрудничество и проверка спрямо България и влизането на страната ни в Шенген.

Словакия вижда възможности за сътрудничество с България в производството на части за автомобили, в насърчаването на старт-ъп компании, в осъществяване на проекта за газопровод "Ийстринг", който ще свърже най-голямата компресорна станция в ЕС - Велке Капушани (Словакия), с газопреносната система на Унгария, Румъния и България до междусистемната газова връзка между България и Турция.

През 2018 г. износът ни за Словакия е 217 млн. евро, като бележи ръст от близо 5% спрямо предишната година.

Словашкият първи диплома също така прие поканата на Захариева да посети страната ни. "Започнах дипломатическата си кариера като стажант в посолството на Чехословакия в София", спомни си Лайчак.

Вицепремиерът Захариева е на работно посещение в Словакия, където участва в конференцията ГЛОБСЕК.

Юнкер: Северна Македония е готова за следващата стъпка

Юнкер: Северна Македония е готова за следващата стъпка

Европейската перспектива е единствената възможност за стабилни Западни Балкани