"Всяко решение за започване на преговори за присъединяване е напълно обективно, основано на осезаеми резултати в необходимите области. По наше мнение и на базата на обективна оценка на фактите, Северна Македония е готова за следващата стъпка", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на съвместната преса с премиера на Северна Македония Зоран Заев, съобщава EWB.

Юнкер обясни, че са минали почти 16 години от деня, в който ЕС потвърди европейската перспектива на Западните Балкани. Той също така похвали напредъка, постигнат от Северна Македония, особено в най-новото време.

"Искам да поздравя министър-председателя Заев и Северна Македония за историческите стъпки, които са предприети и за смелостта, необходима за предприемането на тези стъпки", коментира Юнкер, добавяйки, че споразумението от Преспа е изключително постижение.

Заев приветства позитивния доклад и препоръката за членство в ЕС

Заев приветства позитивния доклад и препоръката за членство в ЕС

ЕК препоръча присъединяване на Македония

Той допълни, че споразумението от Преспа дава пример за добро помирение в региона и извън него, както и споразумението на Северна Македония с България.

Юнкер обаче посочи, че никоя страна няма да може да се присъедини към ЕС, освен ако не реши всички двустранни спорове.

"През 2018 г. ясно казах, че нито една страна няма да се присъедини към ЕС, ако не реши всички двустранни спорове, а Северна Македония е пример за останалите", подчерта Юнкер.

Председателят на Европейската комисия се позова и на тазгодишния доклад за страната, като добави, че е постигнат значителен напредък.

ЕК за втори път препоръча старт на преговорите за еврочленство с Албания и Северна Македония

ЕК за втори път препоръча старт на преговорите за еврочленство с Албания и Северна Македония

Албания и Северна Македония показват силна решимост да напреднат по пътя към ЕС

"Оценката на Комисията, публикувана миналата седмица, показва, че Северна Македония е извършила необходимите и значителни реформи в съдебната система, разузнавателните служби и публичните реформи. Налице е също значителен напредък в борбата срещу корупцията и организираната престъпност", заяви Юнкер.

Той коментира, че въпреки загрижеността на някои държави-членки, ще направи всичко по силите си да следва този исторически импулс.

"Сега топката е в ЕС и решенията за присъединяването трябва да се основават на заслуги и факти", обясни Заев, допълвайки, че Северна Македония е напълно наясно с предизвикателствата, пред които е изправен ЕС.

Йоханес Хан: Македония получи покана за ЕС заради добросъседския договор с България

Йоханес Хан: Македония получи покана за ЕС заради добросъседския договор с България

Договорът е идеален пример за помиряване в целия регион

Еврокомисарят Йоханес Хан коментира, че може да се види влиянието на всичко, което е постигнато в икономиката, като се има предвид инвестициите и намаляването на безработицата през последната година.

"Това е доказателство за привлекателността на европейската перспектива и трябва да послужи като много силен аргумент за тези в ЕС", добави Хан.

Комисарят посочи, че отварянето на преговорите за присъединяване със Северна Македония е за стабилността на Европа, която може да бъде подобрена с тази европейска перспектива.

ко това усилие не бъде адекватно възнаградено, това не е правилният стимул и правилната мотивация. Ако е обратното, то ще прокара преговорите между Белград и Прищина. Това е в интерес на Европа да има стабилност в региона и единственото, което наистина може да даде възможност за това, е европейската перспектива", обясни Йоханес Хан.

Столтенберг е готов да посрещне Северна Македония като 30-ти член на НАТО

Столтенберг е готов да посрещне Северна Македония като 30-ти член на НАТО

А "сигурността е основата на просперитета"