Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът е готов да посрещне Северна Македония като 30-ти член, съобщава АП.

Столтенберг говори след среща с лидерите на страната, последният ден от двудневното посещение, придружен от 29 посланици на най-висшия орган за решения на Алианса - Северноатлантическия съвет.

"Членството в НАТО ще донесе по-голяма сигурност и просперитет за всички жители на Северна Македония", чуждестранните инвестиции в Северна Македония са се увеличили над три пъти през последната година, защото "сигурността е основата на просперитета", коментира Столтенберг.

Македония се присъединява към НАТО

Македония се присъединява към НАТО

Столтенберг обяви деня за исторически

Държавите-членки на НАТО и Северна Македония подписаха споразумение, което разчисти пътя за членство, след като страната официално промени името си.

Гърция е блокирала членството й в НАТО от 2008 г. тъй като използването само на "Македония" предполага териториални претенции към северната провинция на Гърция, носеща със същото име, както и че узурпира древногръцкото наследство.

Четиринадесет държави-членки на НАТО ратифицираха присъединяването. Страната може да се присъедини, след като останалите 15 също го направят.

"В историята на НАТО, нашата политика на отворени врати бе успешна, укрепваше нашия Алианс и допринасяше за евроатлантическата сигурност. Скоро ще бъдете част от този успех", обясни Йенс Столтенберг.

НАТО бори руската ядрена заплаха с нова стратегия

НАТО бори руската ядрена заплаха с нова стратегия

НАТО няма да се поколебае да използва всички необходими средства за отговор срещу кибератаки