Представителите на Северна Македония не отговарят конкретно на фактите, предоставени им от българските историци на заседанията на българо-македонската комисия за изясняване на общите въпроси. Това обясни пред БНТ проф. Кирил Топалов, член на комисията.

Те нямат доказателства, използват словесна атака. Понякога заставаш като пред стена, от която думите ти се връщат, описа преговорите той.

Според проф. Топалов е парадокс спора за произхода на Гоце Делчев, който сам себе си определя за българин, но съвременните македонисти оспорват тези факти.

В Македония търсят решение на проблема с Гоце Делчев

В Македония търсят решение на проблема с Гоце Делчев

След коментара на Захариева, че София няма да прави компромис с историята

Идеологът и организаторът на антибългарските репресии в Македония след Втората световна война, който с лагери, изтезания мъчи българите - Лазар Кулишевски, има изказване за Гоце Делчев, каза проф. Топалов.

"През 1946 г. - годината, в която България предоставя костите на Гоце на Македония, Кулишевски казва, че Гоце Делчев е един българин, без значение за освободителните борби. Дори той - кръволока на ликвидиране на българското съзнание там, не е допускал, че може да се стигне до такава фалшификация, че Гоце Делчев да бъде тотално откъснат от връзката си с България", каза проф. Топалов.

Гоце Делчев винаги се е наричал българин и се е борил за българска кауза на Македония. Той е роден в екзархийско селище - Кукуш, учил е в екзархийско българско училище. Бил е учител 2-3 пъти в Щип, в Банско, където е преподавал български език и литература. 

Няма македонска нация преди 1944 г., отсече Джамбазки

Няма македонска нация преди 1944 г., отсече Джамбазки

Няма съмнение какъв е бил по произход и самосъзнание Георги Николов Делчев. Не можеш да променяш историята

Сега всичко това е заличено и Гоце Делчев се е превърнал в знаме на македонизма. По-голям абсурд трудно може да си представи човек, възкликна проф. Топалов.

Като член на българо-македонската комисия за изясняване на спорните въпроси той обясни, че членовете на комисията започват от разглеждане на учебниците и търсят споразумение по основни въпроси. Началото на подмяната на историческата истина е заложена в учебниците.

Те боравят с щампи, наложени от ранните детски години. В Македония вече растат четири поколения след Втората световна война, които се образоват и възпитават, че нямат нищо общо с България.

Първият урок в учебниците на Северна Македония, в който се описват българите гласи: "българите са номадско племе, по произход татаро-турско-монголско".

Според тях Македония съществувала и преди Александър Македонски. Там има телевизия, на която логото е "Сонце, само ти си по-стар от Македония". Когато един народ се възпитава така, какво искате от неговата интелигенция, запита реторично проф. Топалов. 

Захариева: Готова е българо-македонската комисия за чистене на историческите спорове

Захариева: Готова е българо-македонската комисия за чистене на историческите спорове

С Гърция обсъждаме казусите на българи, обвинени за трафик на мигранти

Понятието общата история е свързана с българското самосъзнание на населението там до Втората световна война. След Втората световна война има друга държава, създадена с решение на Коминтерна.

Личното решение на Сталин е докладвано от Георги Димитров и Васил Коларов. На мястото да България да се създадат три нации - Добруджа, Тракия и Македония. Ние тъгуваме, че Македония така е отделена от България. Сталин е искал да ликвидира името България, каза проф. Топалов.

Според македонския журналист Владимир Перев в Македония понятието "обща Македония" се разбира, че всички са македонци - общата ни история е македонска. В Македония чувстват, че българите ще бъдат поразената страна, ще надделеят македонските амбиции в тази българо-северомакедонска комисия.

По думите на Перев, причините за отношението към хората с българско самосъзнание в Северна Македония трябва да се търсят в София.

София не може да реагира драстично и да затвори пътя на Македония към Европейския съюз, заяви  в отговор проф. Кирил Топалов, един от членовете на Българо-македонската комисия за изчистване спорните въпроси с Македония.

По думите на Перев вината е на София, заради инертността и за това че 70 години не е повдигнала въпроса за българите в Македония.

След атентата срещу тогавашния президент Киро Глигоров, извършен на 3 октомври 1995 г. в Македония са арестувани над 300 души, които бяха изключително с българско самосъзнание. За тях не се повдигна никакъв въпрос, каза Перев.

По думите на Перев в Македония нищо от описаното във вестник "Нова Македония не се е променило от 1947-48 г. По сайтовете може да чуете неща, писани още през 50-те години, каза той и даде за пример. Когато Виктор Глазуров казва пред тяхна национална телевизия, че се чувства българин, водещата го питала защо не си замине за България.

"Не може да каже на албанците - заминете си за Албания, нито за сърбите. Защо може да каже това", запита Перев.