Идната сряда на заседанието на Министерския съвет ще бъде одобрен 7-членният състав на Българо-македонската комисия за изчистване спорните въпроси с Македония. Убедена съм, че няма да има възражения срещу състава на тази комисия.
Това заяви външният министър Екатерина Захариева в третата министерска среща в рамките на четиристранния формат България - Гърция - Албания - Република Македония в Солун. В българската делегация е включен и министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Армията на Македония се включва във военния парад на 6 май в София

Армията на Македония се включва във военния парад на 6 май в София

За първи път в историята

Тримесечният срок, в който трябва да бъде създадена комисията изтича на 14-ти. Следващата сряда имаме готовност да обявим състава на двете комисии. Поканихме македонците на първото заседание в края на юни в София, обясни Захариева.

Имаме съгласие от македонския външен министър Никола Димитров, обясни тя. Не са обсъждани конкретните имена, но има съгласие колко да са членовете, част от тях са историци, писател, хора с дипломатически опит и специалист по средновековна литература, каза Захариева.

Очаква се първото заседание на комисията да е в България преди междуправителственото заседание на двете държави. Целта ни е правителството да организира логистиката и да подкрепи учените да си свършат работата.

Припомняме, през лятото на 2017 г. двете страни се подписаха Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония.

Парламентът на Македония ратифицира договора за приятелство с България на 15 януари. 61 депутати в 120-местния македонски парламент гласуваха в полза на договора, а един депутат се въздържа.

Шегуваме се, че с гръцкия външен министър Никос Кодзиас се виждаме сигурно по-често отколкото със семействата си и с балканските и европейските министри.

Помолих го за решаване на казуса с осъдените български граждани, които са продали автомобилите си или собственици на компании, които отдават автомобили под наем, каза Захариева.

Повод за тези думи е случаят с българска транспортна фирма, продала свой бус, в който по-късно са заловени мигранти. От думите на Захариева стана ясно, че гръцкият й колега е поел ангажимент да провери казусите.

Тя обясни, че и в двете страни ще бъде проверена връзката между нотариусите и системата на КАТ, така че продажбата да бъде отразявана веднага.

Очаква се, че със Софийската декларация (за Балканската среща на 17 май - б.р.) ще се набележат дългосрочни мерки за страните от Западните Балкани. И други държави членки на ЕС обявиха, че този приоритет ще бъде и по време на тяхното председателство на Съвета на ЕС, каза Захариева, след като изтъкна сътрудничеството ни с Гърция и в тази насока.

С австрийците работим в постоянен контакт, те вече имат план по време на тяхното председателство какво точно ще направят. Много се надявам в края на юни и Република Македония и Република Албания да започнат тези преговори.

Каракачанов похвали Македония, че е най-близо до влизане в ЕС

Каракачанов похвали Македония, че е най-близо до влизане в ЕС

Срещата с македонския му колега символична заради почитта към Гоце Делчев