Не съм против F16, но трябваше да се настоява за спазване на финансовата рамка. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с посланиците на България по света.

Той изтъкна, че е летял на трите изтребителя, които бяха предлагани на страната ни.Срещу единия много пъти съм летял и съм се бил, спомни си Радев. Държавният глава настоява не просто да си купим самолет от нашия стратегически партньор, но и самолетът да има подходящи бойни способности.

Бюджетният дефицит лети на крилете на F-16 до 2.1% от БВП

Бюджетният дефицит лети на крилете на F-16 до 2.1% от БВП

И защо допълнителните разходи за самолетите са изцяло отразени в бюджетния дефицит?

Основното предназначение на изтребителя е да носи въоръжение и да го използва, ако го има нужда, подчерта Радев. Според него кабинетът издигал като лозунг, че F16 е прекрасен и трябва този самолет да бъде купен. Но той се нуждае от огромен пакет, за да бъде готов и да има оперативни способности, за да бъде ефективен, поясни президентът. Той прогнозира, че договорената цена ще набъбне. Щяло да има допълнителни разходи.

Напълно разбивам правителството, то е притиснато, каза президентът. Ако някой е имал да настоява за нещо, трябвало е да настоява да се спази финансовата рамка, смята той.

Всички тези ангажименти, които в началото се поеха - че ще има разсрочено плащане, индустриално сътрудничество, пълен пакет - нищо не остана от тях, разочарован е Румен Радев.

Дори малка част от пакета на F-16 да липсва, това деградира значително способностите на самолета, даже той няма да може да излети, опасява се той. Не става въпрос за самолет, а за огромен пакет от услуги, които трябва да бъдат доставени с този самолет, допълни президентът.

Трябва да отстояваме нашите интереси, категоричен бе Радев.

Друга тема, която той коментира, бе готвената промяна в закона, така, че да се назначава цивилен за ръководител на служба Военна информация, а президентът е против това.

Военното дело е изключително сложна дейност, затова ръководителят трябва да бъде човек с военно образование, експертиза и опит, категоричен е държавният глава.

Пред представителите на българските мисии по света президентът настоя за общ европейски механизъм за миграцията.

Гласът на България трябва да се чува, настоя държавният глава. Трябва да се борим и да имаме своите позиции, поиска още той. Съюзът е силен, когато се чуват всички позиции, е мнението му.

По думите му най-голямата слабост на Европейския съюз е скоростта, с която се вземат решенията. Това беше и молбата му към дипломатите - да работят за ускоряване на вземането на решения. 

Румен Радев: Не е достатъчно да напишеш закон за киберсигурност

Румен Радев: Не е достатъчно да напишеш закон за киберсигурност

Държавният глава настоя за поемане на отговорност

140 години българската дипломация отстоява националния интерес и допринася за просперитета на държавата, допълни Румен Радев. България е направила така, че гласът й да се чува в общността. Според него европейските граждани имат повече права и това подобрява доверието.