Гоце Делчев е българин.

Това е казал президентът на Македония Стево Пендаровски в интервю, което се очаква да бъде излъчено тази вечер по местната телевизия "Алсат", съобщи БГНЕС.

"Гоце Делчев се е обявявал и се е определял като българин. Той се е борел за самостоятелна автономна Македония", казал Пендаровски.

"Има два неоспорими исторически факта и това трябва да бъде като компромисен вариант за личността и делото на големия революционер, който създаде напрежение в отношенията между Скопие и София и който заплашва да създаде отново нови противоречия между двете държави", посочил Пендаровски.

По думите му фактът, че Гоце Делчев се е самоопределял като Българин е неоспорим, но същевременно нямало нито един исторически факт, че се е борел за Велика България или Санстефанска България. 

Борисов увери, че енергийната ни сигурност не е застрашена

Борисов увери, че енергийната ни сигурност не е застрашена

Мария Габриел ще е българският еврокомисар

"Гоце Делчев се е борел за автономия на Македония, за независима държава, та дори в края на живота си прави завещание неговите кости да почиват в независима македонска държава. С една дума както казват някои политици: истината и само истината - така да бъде. Безспорна историческа истина е, че той се е определял като българин. Безспорна историческа истина е фактът, че се е борел за македонска държава. Ето я формулировката, дайте да я подпишем и да не създаваме проблеми там, където не трябва да има", призовава Пендаровски.

Той обаче допълва, че Македония като държава не може да приема тезата на много български учени, политици и общественици, че през 1944 година македонците "са се събудили една сутрин като македонци".

Няма македонска нация преди 1944 г., отсече Джамбазки

Няма македонска нация преди 1944 г., отсече Джамбазки

Няма съмнение какъв е бил по произход и самосъзнание Георги Николов Делчев. Не можеш да променяш историята

"Дайте оттук нататък да разговаряме, защото този политически подход няма да ни доведе до никъде", казал още президентът на съседна Македония.

Думите на Пендаровски идват в момент на изострени отношения между България и Македония по казуса за общата ни история, повод за което стана именно националността на Гоце Делчев.

В Македония търсят решение на проблема с Гоце Делчев

В Македония търсят решение на проблема с Гоце Делчев

След коментара на Захариева, че София няма да прави компромис с историята

Припомняме, вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той посочи, че българската част на комисията е отказала да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров. Каракачанов даже намекна България да спъне Македония по пътя им към ЕС заради такива спорове. Според него Македония само използва България, за да се присъедини към ЕС. 

Проф. Топалов: Парадокс е спорът за произхода на Гоце Делчев

Проф. Топалов: Парадокс е спорът за произхода на Гоце Делчев

За Владимир Перев причините за отношението към България трябва да се търсят в София

Впоследствие темата коментира и министърът на външните работи Екатерина Захариева, която заяви, че България няма да прави компромис с историята и истината.

"От Северна Македония не искаме нищо повече от истината", каза тя и определи действието на Георги Димитров като едно от най-големите предателства.

Захариева се срещна и с своя колега от македонска страна Никола Петков, когато каза, че общите историческите въпроси са най-важните елементи от Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество между България и Македония. Пред Петков тя също заяви, че страната ни ще се застъпи за истината и ако не се стигне до консенсус, София може да се оттегли от работата на смесената комисия.

По-късно евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки отсече, думите, които Пендаровски коментира в интервюто си, а именно, че преди 1944 година македонска нация не е съществувала.

Каракачанов: Македония само ни използва, за да влезе в ЕС и НАТО

Каракачанов: Македония само ни използва, за да влезе в ЕС и НАТО

Комисията за общата ни история не работи, македонците не отстъпвали за Гоце Делчев