По никакъв начин не е застрашена енергийната сигурност на България. Работят всички блокове. ВЕЦ са пълни, АЕЦ работи на пълна мощност, трите централи в Маришкия басейн също. Така премиерът Бойко Борисов отговори в Брюксел преди началото на заседанието на Европейския съвет на журналистически въпрос "застрашена ли е сигурността в енергетиката".

Повод за този въпрос бе искането ДАНС, МЕ и КЕВР да проверят техническата годност на "ТЕЦ Варна" ЕАД преди държавно дружество да заплати милиони левове за студен резерв, които да се съхраняват в този ТЕЦ.

"Интересно е името на собственика, за това се говори толкова", каза Борисов. Припомняме, "ТЕЦ Варна" ЕАД е собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. 

Искат ДАНС да провери техническата годност на ТЕЦ "Варна"

Искат ДАНС да провери техническата годност на ТЕЦ "Варна"

От АКФ са подали сигнали и в КЕВР, НАП и енергийното министерство

Запитан кой ще бъде еврокомисар на България, той отговори: "Мария Неделчева (Габриел) ще е еврокомисар". На въпрос защо не използва фамилното й име по съпруг, Борисов се пошегува: "Накрая може и мъжа й да го прекръстя. Където е жената, там е силата".

На въпрос какъв ресор ще й се търси, той каза че досегашният й ресор (цифровизация - б.р.) е най-модерният

Трябват много усилия за защита на националния интерес в ЕП според Асим Адемов

Трябват много усилия за защита на националния интерес в ЕП според Асим Адемов

По думите му в предишния мандат българските евродепутати са показали единство

Консултации вървят по всички пет важни позиции в Европа, заяви Борисов преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Премиерът не очаква да има яснота тази вечер, но заяви, че консултациите ще продължат.

Мария Габриел не е подавала заявление в ЦИК за отказа си да е евродепутат

Мария Габриел не е подавала заявление в ЦИК за отказа си да е евродепутат

Тя ще трябва да се обърне към Европейския парламент

Премиерът бе питан по различни теми от журналистите. Той самият запита как така преди не е било определяно като популистко искането за по-ниска държавна субсидия за партиите, а сега опозицията и президентът Румен Радев не одобряват решението за рязко намаляване на субсидиите.

"Не мога да разбера защо продължават дискусии. Преди 2 г. цялата кампания на президента Радев мина на фона на субсидиите", каза Борисов.

"И тогава управляващите в наше лице се биеха всеки ден, че едва ли не са те виновни за това. Аз тогава поех ангажимент и веднага след изборите го внесохме в парламента, другите партии не го подкрепиха", напомни Борисов. Той отбеляза, че преди 5-6 месеца по време на телевизионно участие е поел ангажимента относно субсидиите отново.

Партиите връщат надвзетите субсидии до края на 2020 г.
Обновена

Партиите връщат надвзетите субсидии до края на 2020 г.

След това лихви

"Тогава си спомняте, че президентът Радев отказа участие, за да не поема такъв ангажимент. Дотогава нямаше никакви изказвания, че това е популистко, че това не е демократично, че това ще убие партиите", добави премиерът Борисов. 

"Казват, че не им достигат субсидии. Щом не ви достигат субсидиите - има и американски модел. ДПС внесоха за 0 лева субсидии. Който не му стигат парите, има право - дали е гражданин, фирма, по най-прозрачния начин да посочи (кой да го спонсорира - б.р.)", заяви премиерът. 

Нинова преглъща всичко, но не позволява да превземат БСП
Обновена

Нинова преглъща всичко, но не позволява да превземат БСП

"Ако се оттегля от поста, партията ще отиде разбита на местните избори", смята лидерът на БСП

Той цитира лидера на БСП Корнелия Нинова, която по време на партиен конгрес призова бизнесмените в БСП да затворят портфейлите си. "Сега може да ги оставят отворени и да посочат - бизнесменът Х е внесъл 10 млн. в БСП и да си ги узаконят", каза Борисов.

За събитията от същия конгрес той също обясни, че Нинова сама си била написала оставката и сама си я е оттеглила и той няма нищо общо. "Тя каза, че аз не съм успял да й взема оставката - оставка, която написа сама", разказа пред репортерите премиерът.

ГЕРБ няма за какво да приказват с БСП за субсидиите

ГЕРБ няма за какво да приказват с БСП за субсидиите

В писмото си до левицата те посочват, че вече са заявили позицията си по темата

Борисов отказа да говори конкретно за телефонния си разговора с главния преговарящ за БРЕКЗИТ Мишел Барние. "Няма да коментирам (разговора б.р.) и за Брекзит си говорехме", каза Борисов.

Относно мигрантската криза премиерът ни каза, че в момента имаме нулева мигрантска вълна, защото я поддържаме с хора, техника и дипломация

Няма македонска нация преди 1944 г., отсече Джамбазки

Няма македонска нация преди 1944 г., отсече Джамбазки

Няма съмнение какъв е бил по произход и самосъзнание Георги Николов Делчев. Не можеш да променяш историята

За работата на българо-македонската комисия за изясняване на спорните моменти Борисов каза: "Те (македонците) имат много неща да поправят. Докато това дребнотемие, едни герои, които са се били за България, за Македония, за родния ни край и най-хубавите ни песни са за тях. Нека да узреят".

"На нас ни трябва време да си довършим работата на комисията. България направи всичко, те я изтреляха в небето. Сега трябва да направят компромис и антибългарската реторика... който иска да бъде в Европа... не довърши Борисов.

Предвиждат нов държавен дълг за покупка на изтребителите Ф-16

Предвиждат нов държавен дълг за покупка на изтребителите Ф-16

Все още не е уточнена сумата, която ще бъде емитирана, заяви зам.-финансов министър

Министър-председателят обърна внимание на случващото се между Турция, Гърция и Кипър, като изрази надежда страните да намерят дипломатичен начин да решат въпроса.