Цената за осемте изтребителя F-16 (Ф-16) е 2,2 милиарда лева. Това обяви в Брюксел пред журналисти премиерът Бойко Борисов. 

Борисов: Семейството ми беше Цветанов

Борисов: Семейството ми беше Цветанов

Премиерът настоял министрите да подкрепят ремонта на самолетите Су-25

България ще договори нов държавен дълг до 1 млрд. лева, за да закупи изтребителите. Това съобщи заместник-министърът на финансите Росица Велкова. По думите ѝ, все още не е уточнен размерът на сумата, която ще бъде емитирана.

Предвижда се и актуализация на държавния бюджет до юли заради този нов дълг. Причината е, че към този момент сделката не е била разчетена от фиска. 

Припомняме, на 16 януари 2019 г. депутатите гласуваха мандат на правителството да преговаря със САЩ за договаряне за изтребители Ф-16.

На 24 април 2019 г. бе открит завода, където биха били построени военните самолети за България.

След като българска делегация замина за САЩ министър Каракачанов обясни, че България може да каже "не" на сделката. По-късно той заяви, че 1.8 млрд. лв. е само рамката на споразумението.

След това от военното министерство съобщиха, че Американският конгрес е одобрил сделката.

На 17 юни от посолството на САЩ в България съобщиха, че са внесли предложението за осем изтребителя Ф-16 в Министерството на отбраната.

По-късно президентът Румен Радев поиска правителството да даде гаранцииза бойните възможности на офертата за този тип изтребител.