Президентът очаква конкретни параметри на направеното предложение от САЩ за оферта на нов тип изтребител за българските ВВС F-16. Това заяви той пред журналисти в Ново село, където бе ВИП деня за високопоставени гости на Националното тактическо учение "Ответен удар 2019".

Той призова правителството да гарантира, че няма да намалява заявените бойни способности за тези самолети и българските данъкоплатци няма да дават парите си на халос.

"Знаете, че правителството многократно декларира, че ще постигне разумна цена, близка до определената от Народното събрание, че ще има разсрочено плащане, офсет и индустриално сътрудничество, високи бойни способности", коментира президентът, който по професия е военен пилот.

Радев отново подчерта, че често се пропуска или не се разбира докрай, че не самият самолет е най-важен, а съдържанието на цялостната оферта. Тя включва както самолета, така и неговото оборудване, въоръжение, наземното оборудване и обучението на личния състав

Ген. Събев: САЩ предлагат идеален пакет за F-16

Ген. Събев: САЩ предлагат идеален пакет за F-16

Крайната сума по сделката няма да е над 2 млн. долара...

"Българските Военновъздушни сили и Министерството на отбраната разработиха един много добър хомогенен пакет, максимално изстискан, на минимум, но гарантиращ надеждни способности и оползотворяване на бойните възможности на самолета. Всяко едно мърдане надолу и орязване на този пакет вече води до невъзможност за реализация на оперативните възможности на самолета", каза Радев.

Той припомни, че на няколко заседания на Консултативния съвет за национална сигурност бяха взети решения, проектите за модернизация на трите вида Въоръжени сили да вървят заедно. Според него тези решения са нарушени, защото парите се ограничават.

Ангел Найденов: Сделката за F-16 е в етап на "мълчаливо съгласие"

Ангел Найденов: Сделката за F-16 е в етап на "мълчаливо съгласие"

Той вижда театралност в оставката на Корнелия Нинова

"Не можем да развиваме само един вид въоръжени сили", заяви Радев и призова всеки един проект за модернизация да води до полза не само за Въоръжените сили на България, но и за цялото общество.

По думите му това означава офсетни програми (реинвестиции в българската икономика - б.р.), силно индустриално сътрудничество, коопериране в областта на високите технологии.

От посолството на САЩ внесли предложението за осем Ф-16

От посолството на САЩ внесли предложението за осем Ф-16

Било съобразено с изискванията на българските ВВС

Припомняме, до 1 октомври 2018 г. в Министерството на отбраната три държави внесоха офертите си за общо четири типа бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни към които бяха изпратени покани да участват в конкурса за избор на нов тип изтребител за Българската армия.

В последната работна седмица от декември 2018 година и Gripen, и Локхийд Мартин (които бяха основните претенденти - б.р.) подобриха офертите къмстраната ни за закупуването на нови бойни самолети. И до този момент двете компании, продължават да заявяват готовност за преговори и подобряване на офертите.

В последния работен ден преди Коледните празници - 21 декември 2018 г. комисията към МО по избор на нов изтребител за българската армия завърши работа с доклад, в който се препоръчва избора на F-16. В доклада нямаше категорично становище и бе препоръчано разговорите по офертите да продължат. Въпреки това той бе внесен в Министерския съвет и приет от Народното събрание. Комисията препоръча и промяна на методиката за избор на изтребители.

На следващия ден държавният глава Румен Радев остро разкритикува доклада на комисията към военното министерство като "триумф на лобизма" и финалът на автокрацията за 2018-та година. Това изказване отключи поредна размяна на реплики между "Дондуков" 1 и 2. Преди това нееднократно Румен Радев критикува процедурата и дори призова политическите партии и институциите за "радиомълчание" по темата.

В отговор на последните критики на Радев вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов поиска президентът Румен Радев да каже кого има предвид, когато говори за лобизъм. Действията на правителството бяха защитени и от тогавашния зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

На 16 януари 2019 г. депутатите гласуваха мандат на правителството да преговаря със САЩ за договаряне за изтребители Ф-16.

На 24 април 2019 г. бе открит завода, където биха били построени военните самолети за България.

След като българска делегация замина за САЩ министър Каракачанов обясни, че България може да каже "не" на сделката. По-късно той заяви, че 1.8 млрд. лв. е само рамката на споразумението.

След това от военното министерство съобщиха, че Американският конгрес е одобрил сделката.

Президентът Радев оцени високо добрата комуникация, координацията на управлението и организацията, показани на Националното тактическо учение "Ответен удар 2019".

Държавният глава изрази съболезнованията си на близките на загиналия канадски военнослужещ в рамките на учение на въздушно-десантна операция, при което няма участие на военнослужещи от Българската армия. 

Неспазване на правилата може да е довело до смъртта на парашутиста в Чешнегирово

Неспазване на правилата може да е довело до смъртта на парашутиста в Чешнегирово

От кметството само били информирани за американското учение у нас