Договорът със САЩ за новите изтребители F-16 предлага на България идеален пакет за оборудване, заяви пред БНТ генерал Съби Събев - първият представител на България в главната квартира на НАТО и член на Атлантическия съвет. Според него, крайната сума по сделката няма да надхвърля 2 милиона долара.

"Голямото предимство на тази сделка е, че всичко това се предлага от една страна с един договор. При всички останали опции ние трябваше да правим договори с трети и четвърти страни, за да съберем този пакет от въоръжение и оборудване, които са необходими, за да постигнем тези цели, които сме си поставили." - поясни ген. Събев.

Той посочи, че изплащането на цялата сума при закупуването на изтребителите е изискване с цел да се гарантира, че сделката ще бъде изпълнена.

Правителството е на ход и не бива да се бави за F-16, съветва АСБ

Правителството е на ход и не бива да се бави за F-16, съветва АСБ

Ценовите очаквания трябваше да бъдат реалистични още от самото начало

Генерал Събев коментира, че в проектодоговора, предоставен от американска страна, има включена цена, но българските власти са решили да не я огласяват, тъй като предстои предоговаряне.

"Считам, че решението, което ще се вземе, ще е в рамките на това, което и министърът на отбраната сподели - не повече от 2 милиарда лева." - прогнозира той, като допълни, че цената едва ли ще бъде по-висока, тъй като Словакия е успяла да свали осреднената стойност на един самолет под 130 милиона долара. Ако страната ни сключи сделка, в която единичната цена да е средно 135 милиона долара на самолет, общата сума би била 1.88 милиарда лева.

"Дори ако вземем по-добър пакет оборудване, защото това се предлага. При примерно 140 милиона щатски долара средно на самолет, ние трябва да сме готови да платим 1.95 милиарда лева." - каза още ген. Събев.

Той подчерта, че сделката слага началото на едно стратегическо военно сътрудничество със Съединените щати, към което се стремят много държави от НАТО.

Ангел Найденов: Сделката за F-16 е в етап на "мълчаливо съгласие"

Ангел Найденов: Сделката за F-16 е в етап на "мълчаливо съгласие"

Той вижда театралност в оставката на Корнелия Нинова