Антибългарското говорене не е масова практика в медиите в Северна Македония, но е широко застъпена в социалните мрежи. Това заяви пред БНР дългогодишният кореспондент на общественото радио в Скопие Мартин Минков.

Според него изкривеното мислене в западните ни съседи е резултат от промиването на мозъците на четири поколения. Това промиване на мозъци е основано на създаване на нова нация върху антибългарска основа, каза Минков.

Минков е оптимист, че ще се постигне взаимно приемливо решение в комисията на база на обективните исторически факти и без да се стъпва на негативизма. Според него Комисията за уточняване на историческото минало между България и Северна Македония трябва да е постоянно действащ орган до изчистване на проблемите. 

Няма македонска нация преди 1944 г., отсече Джамбазки

Няма македонска нация преди 1944 г., отсече Джамбазки

Няма съмнение какъв е бил по произход и самосъзнание Георги Николов Делчев. Не можеш да променяш историята

За най-новите спорове между членовете на българо-македонската междуправителствена комисия по историческите въпроси Минков подчерта, че фактите са свещени - Гоце Делчев се е самоопределял като българин.

Той даде пример, че ежегодно български делегации на 4 май поднасят венци и цветя на мястото, където са пренесени костите на Гоце Делчев в Северна Македония.

Припомняме Гоце Делчев е убит на 4 май 1903 г.

Проф. Топалов: Парадокс е спорът за произхода на Гоце Делчев

Проф. Топалов: Парадокс е спорът за произхода на Гоце Делчев

За Владимир Перев причините за отношението към България трябва да се търсят в София

Решението на ЕС да отложи преговорите с Албания и Северна Македония дава хляб на евроскептиците и на ДПМНЕ, смята журналистът, който познава в детайли проблемите в Северна Македония.

"Не използвам абревиатурата ВМРО, защото при ръководството на Никола Груевски партията напусна всякакви принципи, свързани с тази абревиатура. Обвързването на Северна Македония с Албания е важен процес, който не се наблюдава".

В Македония търсят решение на проблема с Гоце Делчев

В Македония търсят решение на проблема с Гоце Делчев

След коментара на Захариева, че София няма да прави компромис с историята

Той очаква че Северна Македония ще получи дата за преговори с ЕС през октомври. Според него преговорният процес може да продължи поне 10 години, докато Северна Македония покрие всички критерии.

"Добрата новина е, че още през декември тя ще стане член на НАТО, каквато е Албания", допълни Мартин Минков.