Започна срещата на върха на лидерите на ЕС в София. Срещата се провежда във формат ЕС - Западни Балкани.

Срещата е най-значимото събитие от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Лидерите вече пристигат в сградата на Националния дворец на културата в София.

Заедно с лидерите на ЕС на срещата в София ще присъстват и лидерите на шестте държави от Западните Балкани.

Срещата се ръководи от Доналд Туск - председател на Европейския съвет, както и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, които бяха посрещнати радушно с прегръдки от премиера Бойко Борисов.

На събитието присъстват председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини както и еврокомисарят, който отговаря за европейската политика за съседство и преговорите за разширяване - Йоханес Хан. 

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан не коментира иранската сделка, информираха от БНР. По думите му няма "отличници" сред шестте страни-кандидатки. "Всяка страна трябва да изпълни условията за членство и тогава можем да говорим за европейска перспектива", категоричен бе Хан. От друга страна председателят на европейския парламент Антонио Таяни беше оптимистично настроен изтъквайки, че споразумение между ЕС и Сърбия и Черна гора е възможно през 2025 г. По негово мнение това са държавите с най-голям еврошанс.

"Възможно е да имаме проблеми с тероризма и с миграцията. Моето предложение е да помислим за отпускане на средства, например десет милиарда евро за повече инфраструктура - не само магистрали и жп линии, но също така и цифрова инфраструктура", видя като решение Таяни.

Дебатите ще бъдат съсредоточени върху свързаността с цел да бъдат подобрени връзките със Западните Балкани и в рамките на региона. Лидерите от ЕС и държавите партньори ще обсъждат свързаността на региона по отношение на транспорт, инфраструктура, енергетика, цифрова инфраструктура, образование и други.

При пристигането си австрийският канцлер Себастиан Курц изтъкна, че Европа се нуждае от правила в експорта.

"Планирано е да постигнем изключение - това очакваме от американците", заяви Курц. Когато това се случи, тогава може да говорим за сътрудничество със САЩ. Например разграждане на митата. Това заяви австрийският канцлер относно търговските отношения със САЩ. Относно Западните Балкани, Курц акцентира, че целта е всички тези държави да бъдат подпомогнати по пътя им към ЕС.

Тези държави и емоционално са част от Европа, категоричен е Курц. "Сърбия, Черна Гора там сме особени оптимисти", акцентира австрийският канцлер и допълни, че трябва да се реши спора с името на Македония.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон заедно с британския премиер Тереза Мей пристигнаха пеша по "Моста на влюбените", за да стигнат заедно до НДК.

Не сме в Шенген, но пазим най-добре границата на ЕС, хвали се Борисов

Не сме в Шенген, но пазим най-добре границата на ЕС, хвали се Борисов

Борисов и премиера на Швеция обсъдиха миграционната криза

Бойко Борисов радостно прегърна Мей и Меркел.

Германският канцлер Меркел благодари на Борисов за организирането на тази среща. Тя се изказа в подкрепа на ядреното споразумение с Иран. По думите й дебатът ще бъде много важен. 

"Всички от ЕС поддържат това споразумение и казват, че трябва да останем, на тази база трябва да продължим преговорите", обясни Ангела Меркел. 

Важно е да се вземе обща позиция за САЩ. "Искаме да намалим проблемите с търговията. Искаме да имаме сигурност за Западните Балкани", пожела Ангела Меркел.

Президентът на Франция Еманюел Макрон от своя страна заяви, че Европейският съюз е по пътя на голямо разширяване.

"Вървим към широко разширяване, Западните Балкани трябва да имат стратегия, която да следват отблизо и да ги окуражаваме, но без да сме лицемери", подчерта Макрон.

Захариева: Европа остава в ядрената сделка

Захариева: Европа остава в ядрената сделка

Никой не иска търговска война със САЩ

Относно излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран френският президент коментира, че сделката от 2015 г. не само трябва да се запази, но и да се надгради.

Като домакин българският министър-председател Бойко Борисов заяви радостта си, че всички разбират колко са важни Западните Балкани. Те имат и своите притеснения, обясни българският премиер. Той добави, че трите най-големи банки имат представители на срещата. "Всички колеги до един дойдоха", доволен е премиера.