Оставаме в ядрената сделка. Пълна подкрепа за Европейската комисия при търговските преговори със САЩ. Това са резултатите от снощната неофициална среща на лидерите от ЕС в столицата ни, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева в ефира на БТВ.

По думите и е изключително важен факта, че лидерите са постигнали съгласие по тези въпроси. "Ако не бяха успели да постигнат съгласие се създаваше предпоставка за допълнителна дестабилизация в региона", смята Захариева. Лидерите обаче останаха единни и взеха решение.

Политическият елит на ЕС се събра на неформална вечеря в София
Обновена

Политическият елит на ЕС се събра на неформална вечеря в София

Всички гости бяха посрещнати един по един от домакина Бойко Борисов...

Европа остава в сделката докато Иран продължава да я изпълнява. Това е категоричното решение на ЕС-лидерите, изтъкна Захариева. "До момента няма доказателства след 11 доклада, че Иран не изпълнява сделката", подчерта тя.

Търговските отношения със САЩ са друга тема, по която е постигнато единодушие. Лидерите са останали единни относно търговията в САЩ. Държавата под управлението на президента Доналд Тръмп води по-протекционистка политика с митата за значими стоки.

Външният ни министър отсече - "Никой не иска търговска война с Щатите".

Преговорната позиция на ЕС към момента била по-силна, обясни Захариева. Позицията на ЕС се подкрепя от всички членки: "Няма как да преговаряме под натиск".

Засилени мерки за сигурност заради европейската среща, МВР апелира гражданите да ползват метрото

Засилени мерки за сигурност заради европейската среща, МВР апелира гражданите да ползват метрото

Срещата ще бъде съпроводена от протест на превозвачите...

Снощи лидерите не са обсъждали Западните Балкани. "Всичките европейски държави искат Западните Балкани първо да решат проблемите си и да покажат, че могат да постигат компромис. Как се вземат решенията в ЕС - само на базата на компромиси", категорична е Захариева.

Днес ще се постигне напредък. Едва ли днес ще бъде подписано нещо, но очаква сериозен напредък. Така Захариева коментира срещата на лидерите в НДК.

Първият ни дипломат смята, че срещата е историческа и очаква да се говори за нея и след години. Тя обаче не се ангажира с прогнози колко ще са новите членки на ЕС след още 15 години.