Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) твърди, че македонският език е съществувал няколко стотин години, пишат македонските вестници "Нова Македония" и "Вечер", цитирани от БНР.

Твърдението на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) е подкрепа за интегрирането на Република Северна Македония в ЕС, но при зачитане на идентичността на македонския народ, пишат македонските издания.

Македонският език и неговите диалектни форми имат и пространствен континюитет (македонските диалекти съществуват и извън границите на днешна Македония) и времеви континюитет (македонският език е съществувал неколкостотин години), се казва между другото в документа, чийто текст вестниците публикуват изцяло.

Според македонското издание "Вечер" македонското правителство и министър Османи събират факти и съвети за изработване на своята позиция от бившия министър от СДСМ Денко Малески, чието становище е, че македонците са с български корени.

"Малески би могъл да бъде съветник на българската страна, която има същите позиции като неговите, но не и на македонската, която след грешката с отварянето на този въпрос и влизане в преговори по тях сега се старае "да намери общоприемлив компромис", пише скопското издание.

Как е „Гоце Делчев“ на старомакедонски език?

Как е „Гоце Делчев“ на старомакедонски език?

Ако македонците са решили, че са нещо различно от българи - чудесно, това си е тяхно право. Но за да се чувстват различни, не им е нужно непременно да докажат, че Адам и Ева са били македонци. Да намерят сили да се гордеят с нещо, което са в момента , съветва Иван Стамболов - Сула

Малески няма съмнение, че македонците са българи. Той изрази тезата си и в статия през април 2020  година. В нея той казва, че македонците и българите са били част от един народ, че в Социалистическа федерална република Югославия (СФРЮ) македонските власти са селектирали историческите данни и са писали македонци там, където е пишело българи.

Припомняме, и през 2019 г. македонската академия на науките прие "Харта за македонския език", която породи присмех в учените от Българската академия на науката. Още тогава нашите учени заявиха, че северномакедонците имат линия на поведение за езика, а така нареченият македонски е норма на българския и българските учени го определят като политически продукт.

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

В материал на челна страница вестник "Нова Македония" пише, че Македония ще настоява за решение, въпреки позицията на София.

Известно е, че България ще блокира решението за начало на преговорите с Македония на утрешното заседание на Съвета на ЕС, отстоявайки своите твърди позиции за македонската евроинтеграция е не позволявайки да бъде приета преговорната рамка, която да отвори път за първата междуправителствена конференция и начало на преговорите за членство на Македония в ЕС. Официално Скопие все пак ще настоява за решение, което да промени това, въпреки, че шансовете за промяна на позицията на София са малки, пише изданието в Северна Македония.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви вчера, че той никога не губи надежда и предупреди, че може да се стигне до непоискан развой на събитията за двете страни (Македония и Албания - б.р.) от решението на София, пише македонското издание.

ЕС: До края на 2020 може да бъде одобрена рамката за начало на преговорите с Македония

ЕС: До края на 2020 може да бъде одобрена рамката за начало на преговорите с Македония

Двустранните споразумения не са част от преговорите за присъединяване

Македонският външен министър Буяр Османи се надява, че провежането на Съвета на ЕС може да приближи позициите. Неговият колега - българският външен министър Екатерина Захариева заяви, че България казва "не" за сегашното начало на преговорите, не за членството на Македония в ЕС, защото смята, че Скопие не е подготвено да изпълни условията за начало на преговорите. Захариева прехвърля отговорността изцяло на македонаска страна, пише македонското издание.

На онлайн заседание Българското правителство утвърди позицията на София за преговорната рамка за приемане на Македония и Албания в ЕС, които да бъдат разгледани на заседание на Съвета за общи работи на 17 ноември. Не са съобщени детайли във връзка с утвърдената позиция.

България на последната среща на посланиците на ЕС на 6 ноември се противопостави на приемането на преговорната рамка за Македония. Съветът за общи работи на ЕС, на който трябва да бъде приета преговорната рамка, беше отложен преди това, за да даде време на София и на Скопие под ръководството на германското председателство като медиатор да сближат позициите си и да постигнат взаимно приемливо споразумение.

България предупреди, че ще наложи вето върху официалното започване на преговори за присъединяване към ЕС на Северна Македония, освен ако притесненията й относно езика и историята не бъдат взети предвид. Това се случи за пореден път, след като подновените заседания на българо-македонскията комисия по историческите въпроси отново не постигнаха значителен напредък по спорните въпроси. Заседанията бяха замразени за близо година заради вътрешнополитическото напрежение в съседната ни страна във връзка с провежданите избори.

Срещите на комисията се базират на договора за добросъседство между София и Скопие беше подписан на 1 август 2017 г. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единодушни, че подписването на договора е довело до положителен тласък в партньорството между двете страни и е допринесло за разрешаване на конфликта с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския договор - договора с Гърция, който доведе до приемането на името Северна Македония и отвори пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.