Българска академия на науките започва кампания, в която да изобличи неверните твърдения в "Харта за македонския език", приета преди дни от колегите им в Македония.

Според академиците в Хартата позицията спрямо генеалогията на македонския език не само не е вярна, но е и неприемлива и вреди на отношенията между двете страни - България и Северна Македония.

На 03.12.2019 г. Събранието на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) е приело "Харта за македонския език". В нея са конструирани исторически и езикови аргументи в защита на официалния книжовен език на Република Северна Македония като отделен самостоятелен език с континуитет и генеалогия, определян в Скопие като "македонски".

Християн Мицкоски: Нямам дилема за нашия македонец Гоце Делчев

Християн Мицкоски: Нямам дилема за нашия македонец Гоце Делчев

Разговорът му с Борисов бил по инициатива на българския премиер

От БАН заявяват, че документът предизвиква много сериозни научни възражения, затова и Хартата е била обсъдена в Ръководството на Българската академия на науките. Поискани са и са представени становища от три института на Академията - Института за български език, Кирило-методиевския научен център и Института за исторически изследвания. Постъпилите становища са били подкрепени и от индивидуални позиции на членове на Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН (САЧК).

Днес е проведено и заседание на Събранието на академиците и член - кореспондентите, на което е обсъдена Хартата на МАНИ.

Изказванията на членовете на Събранието са били еднопосочни и категорични в защита на научните истини и факти относно произхода, историята и характера на официалния език в Република Северна Македония, които в цитираната Харта са представени некоректно и с подмяна на научната терминология.

Българо-македонската комисия зацикли, чака изборите в Македония

Българо-македонската комисия зацикли, чака изборите в Македония

Без никакъв напредък за учебниците и за Гоце Делчев

"БАН и Събранието на академиците и член-кореспондентите считат изразената в обсъждания документ позиция на Събранието на Македонската академия за невярна и неприемлива, вредяща на отношенията между двете съседни страни. В този смисъл и позицията на БАН остава единодушна и непроменена - официалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език.

От БАН посочват, че на този научен факт ще поставят акцен на поредица от събития, които да получат широка обществена и медийна разгласа не само у нас, но и в чужбина.

Проф. Топалов: Парадокс е спорът за произхода на Гоце Делчев

Проф. Топалов: Парадокс е спорът за произхода на Гоце Делчев

За Владимир Перев причините за отношението към България трябва да се търсят в София

Фактите изискват специално внимание, поради което за становището на БАН ще бъдат официално уведомени както Народното събрание на Р България, така и висшите държавни институции.

Припомняме, че създадената по силата на Договора за приятелство и сътрудничество комисия, която трябва да изчисти исторически и образователни въпроси между двете страни, прекъсна работата си за 6 месеца с оглед предстоящите предсрочни избори в Северна Македония.

Прекъсването на опитите да се постигне съгласие бе обявено на последното заседание на комисията на 29 ноември, когато и проф. Ангел Димитров отчете, че са постигнали изключително малко. "Това, за което сме се договорили, е толкова малко и незначително, че се затруднявам дори да си го припомня... Направихме каквото можахме, затова сега нещата се пренасят на политическо ниво", заяви Димитров.

Първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието, но не бе постигнато съгласие по въпроса за Гоце Делчев. Препъникамъкът в работата на експертите е именно личността на Гоце Делчев. Българската част на комисията отказа да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

Как е „Гоце Делчев“ на старомакедонски език?

Как е „Гоце Делчев“ на старомакедонски език?

Ако македонците са решили, че са нещо различно от българи - чудесно, това си е тяхно право. Но за да се чувстват различни, не им е нужно непременно да докажат, че Адам и Ева са били македонци. Да намерят сили да се гордеят с нещо, което са в момента , съветва Иван Стамболов - Сула

В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември, която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.