"Никога няма да приема неща, които са в ущърб на македонския народ и гражданите на Македония, безпринципни искания, ултиматуми или компромиси с неистината за други цели. Нямам никаква дилема нито за нашия македонец Гоце Делчев, нито за борбата му за създаването на македонска държава, нито за уникалността на македонския език. Не съм човек, който прави компромиси с истината, поне не в ущърб на Македония".

Това твърди лидерът на македонската опозиционна партия ВМРО- ДПМНЕ Християн Мицкоски в интервю за македонското издание "Курир". 

Пендаровски признал Гоце Делчев за българин, за да избегне "блокада" за ЕС

Пендаровски признал Гоце Делчев за българин, за да избегне "блокада" за ЕС

Казаното засили позицията на Скопие, убеден е той

Българският премиер Бойко Борисов е бил инициатор на срещата им в Загреб, твърди македонският политик.

По думите на Мицкоски, разговорът му с Борисов е бил конструктивен. "С радост приех срещата, защото считам, че е необходимо да се изграждат мостове на сътрудничество, а не да се създават конфликти. 

Проф. Овчаров предупреждава за "подпъхнати" от македонистите тези

Проф. Овчаров предупреждава за "подпъхнати" от македонистите тези

Историкът не е насяно какво означава съвместно честване на цар Самуил

"Срещата се фокусира върху актуалните проблеми в Македония, в България и  върху бъдещето. Обсъдени бяха и теми, които са част от миналото на двете страни", каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ. 

Заев: Разбирам България за Гоце Делчев, ще намерим решение

Заев: Разбирам България за Гоце Делчев, ще намерим решение

Очаква българска подкрепа за датата за преговори с ЕС…

Припомняме, Борисов и Мицкоски се срещнаха в Загреб. Тогава Борисов посъветва македонците да забравят антибългарската реторика

Борисов съветва македонците да забравят антибългарската реторика

Борисов съветва македонците да забравят антибългарската реторика

Когато някой каже, че България е фашистки окупатор, означава, че няма да му помагаме

Мицкоски призна, че по някои теми мненията им съвпадали, за други - се различавали. По думите на лидера на ВМРО-ДПМНЕ техните политически противници СДСМ (партията на Зоран Заев - б.р.) са създали фалшиви новини.

"Никъде в срещата не споменах споразумението, то не можеше да бъде цитирано, тъй като не го казах, но тук виждаме, че фалшивите новини могат да се правят под палката и от уста на уста, които никога не съм говорил. Иначе, да, казах преди, казах това на г-н Борисов и тук ще повторя сега, че смятам да подкрепя всичко, което е добре и за двете страни, това означава, че без колебание подкрепям икономическото сътрудничество, да укрепва търговията", заяви Мицкоски.

Той приветства спортно, културно и научно сътрудничество, в интерес на гражданите на Македония. 

Гоце Делчев - само началото на споровете със Северна Македония

Гоце Делчев - само началото на споровете със Северна Македония

Проф. Димитров се съмнява, че Договорът за добросъседство се разбира

"И макар че вероятно съм нов във високата политика и с по-малък опит, що се отнася до двустранните срещи и слабостите в протокола, от които можем да се поучим, но ви уверявам, че по същество знам точно за какво говоря, за какво се боря и за какви интереси защитавам и ще продължа да го правя", заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.

Запитан защо мисли, че фалшивите новини идват от правителството (партията СДСМ е на премиера Зоран Заев - б.р.), той каза, че не се ядосва на медиите, но гледа от къде идват новините и посочи правителствената сграда на Илинденска. 

"Вместо да открият фабрика за нови работници, те откриха фабрика за фалшиви новини", каза Мицкоски визирайки премиера Заев и вътрешнополитически спорове. 

Бойко Борисов: Македония е разделена за ЕС

Бойко Борисов: Македония е разделена за ЕС

Сигурен е, че инвеститорите знаят - той не пипа данъците вече 10 години и внимава

Припомняме, на 30 септември 2019 г. на среща при президента Румен Радев бе решено, че България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония за процеса й към присъединяване към ЕС.

Седмица преди това държавният глава свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември, беше определена като "най-безплодната", тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев. В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

Месеци по-рано вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пръв заяви, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС, а вчера дори и намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

Възлово се оказа отказът на България да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО Гоце Делчев на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

На 1 август 2017 г. страната ни подписа със Северна Македония Договор за добросъседство. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единодушни, че подписването на Договора е довело до положителен тласък в партньорството между двете страни и е допринесло за разрешаване на конфликта с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския договор - договора с Гърция, който доведе до приемането на името Северна Македония и отпуши пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.