Гоце Делчев е само началото на големите спорове в интерпретанциите за общото минало със Северна Македония. Те отбягват темата за Илинденското въстание.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ председател на съвместната българо-македонската комисия проф. Ангел Димитров.

По думите му колегите им oт Скопие не са били готови за толкова бързи корекции на миналото.

Започнахме да се съмняваме, че нашите колеги разбират договора за добросъседство, подчерта проф. Димитров.

В самия договор много ясно е казано, че има обща история и че анализа трябва да бъде строго професионален. Там е отбелязано още, че трябва да имаме най-малко шест срещи, а те казват, че срещите не може да са повече от шест.

Румен Радев настоява да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония

Румен Радев настоява да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония

Президентът иска национална позиция с ясни и изисквания и критерии

Димитров поясни, че все пак имат постигнати общи позиции по отношение на някои исторически личности, но все още нямат последната дума по бележките в учебниците за периода на Средновековието.

Очакваме нашите колеги да проявят повече отговорност не само като историци, но и като граждани заради политическия контекст на нашата работа, отбеляза председателят на съвместната българо-македонска комисия. 

Според него големият проблеми е нагласата на колегите им от Скопие, тъй като те избягвали до сега обсъждането на важни въпроси на кръгли маси.

България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония
Обновена

България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония

Да спрат да си играят с историята и с миналото, посъветва Борисов

По повод срещата при президента Румен Радев относно подкрепата на България за влизането на Северна Македония в ЕС, проф. Димитров подчерта, че е била важна и необходима.

Тази среща подсказа, че се изглаждат различните подходи и се достига до единна гледна точка, допълни той.

Припомняме, миналата седмица държавният глава свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември, беше определена като "най-безплодната", тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев. В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

Още преди месеци вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС, а вчера дори и намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

Каракачанов: Македония само ни използва, за да влезе в ЕС и НАТО

Каракачанов: Македония само ни използва, за да влезе в ЕС и НАТО

Комисията за общата ни история не работи, македонците не отстъпвали за Гоце Делчев

Възлово се оказа отказът на България да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО Гоце Делчев на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

На 1 август 2017 г. страната ни подписа със Северна Македония Договор за добросъседство. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единодушни, че подписването на Договора е довело до положителен тласък в партньорството между двете страни и е допринесло за разрешаване на конфликта с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския договор - договора с Гърция, който доведе до приемането на името Северна Македония и отпуши пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.

Каракачанов: ВМРО напуска управлението, ако подкрепим Северна Македония за ЕС

Каракачанов: ВМРО напуска управлението, ако подкрепим Северна Македония за ЕС

Не е направила достатъчно по изпълнение на договора между двете държави, следователно няма да я подкрепим