На последните две заседания работата на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония забуксува. Това заяви професор Кирил Топалов пред bTV.

По негови думи първоначално македонските историци са се държали кооперативно и благодарение на това е бил постигнат напредък по теми като ролята на личностите на цар Самуил, свети Климент и свети Наум в общата ни история. Въпросът с Гоце Делчев обаче довел до втвърдяване на позициите им.

Бяхме тръгнали към сближаване на позициите в духа на научната истина, но сега съществува усещането, че "си изправен срещу стена", а "когато играеш тенис с партньор, чувството е различно, за разлика от това да запращаш топката в стена, обясни проф. Топалов.

България и Македония пак не се разбраха за историята си

България и Македония пак не се разбраха за историята си

Седмата среща на Смесената комисия се оказала "най-безплодната"

Той изрази надежда, че все пак Северна Македония ще промени доста неща в учебниците си по история, защото когато те са били обсъждани, западните ни съседи още са били в настроение за диалог. Като пример той даде помагалата за прогимназията, където българите са описани като грабителско номадско племе.

Ние нашата история няма да я отстъпим нито като държава, нито като комисия, категоричен бе професор Топалов. Той все пак поясни, че членовете на комисията не могат да налагат решения на своите правителства, които взимат и геополитически решения.

Според българския историк позицията на президента на Северна Македония Стево Пендаровски за личността на Гоце Делчев е най-близо до истината, макар да отбелязва, че "не знаем какво са имали революционерите под борба за автономия на Македония" и дали това е стъпка към независима държава.

Той обясни, че за членовете на комисията от Северна Македония Гоце Делчев е "апостол на македонизма".

Проф. Топалов посочи, че не е тяхно право да казват на политиците какво да правят. Нашата комисия не може да определя действията на нашите правителства, защото ние сме експерти, а не политици, заяви той.

Македонците не познават историческите си извори, установи проф. Кирил Топалов

Македонците не познават историческите си извори, установи проф. Кирил Топалов

Експертите им не са могли да цитират източниците, от които черпят историята си

Припомняме, вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той посочи, че българската част на комисията е отказала да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС.

Впоследствие темата коментира и министърът на външните работи Екатерина Захариева, която заяви, че България няма да прави компромис с историята и истината. "От Северна Македония не искаме нищо повече от истината", каза тя и определи действието на Георги Димитров като едно от най-големите предателства.

Захариева се срещна и с своя колега от македонска страна Никола Петков, когато каза, че общите историческите въпроси са най-важните елементи от Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество между България и Македония. Пред Петков тя също заяви, че страната ни ще се застъпи за истината и ако не се стигне до консенсус, София може да се оттегли от работата на смесената комисия.

Историята и честването на Гоце Делчев остават крайъгълен камък и на коридор 8

Историята и честването на Гоце Делчев остават крайъгълен камък и на коридор 8

Външните министри на България и Македония искат истинско узряване в погледа към историята