Не можем безусловно да подкрепим Македония. Това обяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов след срещата при държавния глава Румен Радев, посветена на двустранните отношения със Северна Македония и очакваната покана към нея от Европейския съюз за започване на преговори за членство. 

Времето на тупането на топката е приключено, каза той. Според Каракачанов македонците се подигравали с нас.

Страната ни ще постави условия на Северна Македония, стана ясно от думите на лидера на ВМРО. Той потвърди, че желанието ни е Македония и Албания да вървят заедно при преговорите за прием в ЕС.

Премиерът Бойко Борисов благодари за срещата на президента Румен Радев. До вчера говорихме, че сме един народ, нека приемем, че сме братски народи, подчерта министър-председателят. Борисов призова да спре продължаващата братоубийствена война на пропагандата в Северна Македония. Борисов не иска именно ние да спираме югозападната ни съседка за членство в ЕС. Ако това стане, би било записано в историята. 

Зоран Заев: Може бързо да решим откритите въпроси с България

Зоран Заев: Може бързо да решим откритите въпроси с България

България е сред нашите най-големи поддръжници за ЕС, убеден македонският премиер

Иначе България иска Македония и Албания заедно да влязат с общността. Никога не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС, изтъкна министър-председателят. Той настоява за спешни срещи между България и Северна Македония.

Нека да спрат да си играят с историята, с миналото и да се концентрират върху бъдещето, посъветва Бойко Борисов.

Влизането на Северна Македония в ЕС е важно, но това няма да стане за наша сметка, отсече премиерът. ГЕРБ и ОП били единни в позицията си. Каракачанов като воевода е по-твърд, шамарите са му в речта, ние сме по-дипломатични, поясни премиерът.

Той посъветва македонците да не пропиляват шанса си за членство в общността.

Ултиматуми и размахване на пръст не ни помагали с Македония

Ултиматуми и размахване на пръст не ни помагали с Македония

Подобни позиции са логични в предизборна обстановка, но остават неразбираеми и опасни от гледна точка на българския национален интерес, заявяват от ЕАЦС - аналитичният център основан от Цветан Цветанов

Борисов захапа и опозицията, тъй като не били изпратили своите лидери на срещата, въпреки важността на темата. Представител на БСП на срещата при президента бе Кристиян Вигенин, зам-.председател на НС и бивш външен министър. Той обясни, че заради спешния порядък на свикване на срещата лидерът на левите Корнелия Нинова не могла да присъства, тъй като имала предварително поети ангажименти.

Според Вигенин срещата е била важна, тъй като е недопустимо по такива теми да има разнобой в правителството. Според него Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева са на противоположни позиции. В ситуация сме, че категорично трябва да заявим своите позиции, смята червеният депутат. Страната ни е за членство на Македония в ЕС, но не и безусловно

Северна Македония гледа към АЕЦ „Белене“ и газ през България

Северна Македония гледа към АЕЦ „Белене“ и газ през България

Теменужка Петкова разговаря с Крешник Бектеши

Вигенин очаква позиция на кабинета. И социалистите щели да дадат своята позиция по темата. БСП има конструктивна позиция, смята той.

Преговорите с Македония не означават членство в ЕС, а самото присъединяването било дълъг процес. Левите очакват добросъседски отношения от страна на югозападната ни съседка.

Каракачанов: ВМРО напуска управлението, ако подкрепим Северна Македония за ЕС

Каракачанов: ВМРО напуска управлението, ако подкрепим Северна Македония за ЕС

Не е направила достатъчно по изпълнение на договора между двете държави, следователно няма да я подкрепим

Припомняме, миналата седмица държавният глава свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември, беше определена като "най-безплодната", тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев. В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

Още преди месеци вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС, а вчера дори и намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

Румен Радев настоява да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония

Румен Радев настоява да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония

Президентът иска национална позиция с ясни и изисквания и критерии

Възлово се оказа отказът на България да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО Гоце Делчев на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

На 1 август 2017 г. страната ни подписа със Северна Македония Договор за добросъседство. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единодушни, че подписването на Договора е довело до положителен тласък в партньорството между двете страни и е допринесло за разрешаване на конфликта с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския договор - договора с Гърция, който доведе до приемането на името Северна Македония и отпуши пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.

Как е „Гоце Делчев“ на старомакедонски език?

Как е „Гоце Делчев“ на старомакедонски език?

Ако македонците са решили, че са нещо различно от българи - чудесно, това си е тяхно право. Но за да се чувстват различни, не им е нужно непременно да докажат, че Адам и Ева са били македонци. Да намерят сили да се гордеят с нещо, което са в момента , съветва Иван Стамболов - Сула