Възможно е много бързо да бъде намерено решение на откритите въпроси с България. Ние подписахме Договор, с който приехме, че имаме обща история. Разбира се, че част от историята ни е отделна и в двете държави.

Това каза македонският премиер Зоран Заев, цитиран от БГНЕС. Изказването му е минути след приключване на консултативната среща при президента Румен Радев в София, на която бе обсъдена позицията на страната ни за желанието на Северна Македония да бъде приета за член на ЕС. На срещата бе решено, че България не може безусловно да подкрепи Северна Македония

Румен Радев настоява да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония

Румен Радев настоява да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония

Президентът иска национална позиция с ясни и изисквания и критерии

На днешното заседание в консултативната среща при президента Румен Радев участваха премиерът Бойко Борисов, заедно с членове на кабинета,  ръководители на институции и депутати. 

Пендаровски признал Гоце Делчев за българин, за да избегне "блокада" за ЕС

Пендаровски признал Гоце Делчев за българин, за да избегне "блокада" за ЕС

Казаното засили позицията на Скопие, убеден е той

Заев вярва, че комисиите ще намерят решение. "Не е достатъчно само нашата страна да има воля, подобно нещо е необходимо и от България", каза северно македонският премиер.

Според него и този исторически момент ще бъде преодолян. До момента са решени четири исторически периоди за 6-7 значителни фигури, които честваме заедно от тези периоди

Проф. Овчаров предупреждава за "подпъхнати" от македонистите тези

Проф. Овчаров предупреждава за "подпъхнати" от македонистите тези

Историкът не е насяно какво означава съвместно честване на цар Самуил

"С Договора доказахме политически, че искаме сътрудничество с България и продължаваме в тази насока. Вярвам, че и тази част от историята, за която говорим ще бъде преодоляна. Целта е да укрепим приятелството и добросъседството. Очакваме да бъде намерено решение. България е сред нашите най-големи поддръжници за ЕС", заяви македонският премиер. 

"Вярвам, че тя ще докаже това и при получаването на дата след 15 г. кандидатстване. Няма нужда от загриженост. Приемаме тревогата и препоръките от България. Вече работим с комисиите, ще имаме заседания и ще искаме и двете държави да бъдат щастливи и удовлетворени при постигането на решение", допълни Зоран Заев. 

Каракачанов: ВМРО напуска управлението, ако подкрепим Северна Македония за ЕС

Каракачанов: ВМРО напуска управлението, ако подкрепим Северна Македония за ЕС

Не е направила достатъчно по изпълнение на договора между двете държави, следователно няма да я подкрепим

Припомняме, промяната на тона в отношенията със Северна Македония станаха след като започна изясняването на фактите от съвместната ни история. За целта бе създадена комисия, в която членуват учени и от двете държави. 

Македонците не познават историческите си извори, установи проф. Кирил Топалов

Македонците не познават историческите си извори, установи проф. Кирил Топалов

Експертите им не са могли да цитират източниците, от които черпят историята си

Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси имаше няколко заседания. Заседанието на 13 септември, беше определено като "най-безплоднато", защото отново не бе постигнато единодушие за ключови въпроси, сред които е и националността на Гоце Делчев. От македонска страна твърдят, че той е техен герой, тъй като е роден в Кукуш.

Исторически Гоце Делчев е българин и за страната ни е неприемливо честването му да става на 7 октомври - датата, когато са преместени неговите кости.

Гоце Делчев винаги се е наричал българин и се е борил за българска кауза на Македония. Той е роден в екзархийско селище - Кукуш, учил е в екзархийско българско училище. Бил е учител 2-3 пъти в Щип, в Банско, където е преподавал български език и литература, каза преди време проф. Кирил Топалов, член на Смесената комисия.

В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

Още преди месеци вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС, а вчера дори и намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

Възлово се оказа отказът на България да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО Гоце Делчев на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

На 1 август 2017 г. страната ни подписа със Северна Македония Договор за добросъседство. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единодушни, че подписването на Договора е довело до положителен тласък в партньорството между двете страни и е допринесло за разрешаване на конфликта с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския договор - договора с Гърция, който доведе до приемането на името Северна Македония и отпуши пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО. 

Северна Македония гледа към АЕЦ „Белене“ и газ през България

Северна Македония гледа към АЕЦ „Белене“ и газ през България

Теменужка Петкова разговаря с Крешник Бектеши