Българският енергиен министър Теменужка Петкова разговаря с македонския икономически министър Крешник Бектеши за разширяване на енергийното сътрудничество между България и Северна Македония, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Срещата им бе в деня, когато президентът Румен Радев свика съвет за изясняване позицията на България за искането на Северна Македония да се присъедини към ЕС. На заседанието стана ясно, че България не дава безусловна подкрепа на Македония за ЕС.

По думите на министър Бектеши Република Северна Македония е заинтересована от преговори на експертно ниво за проекта АЕЦ "Белене". Още при отварянето на процедурата за избор на стратегически инвеститор от Северна Македония заявиха интерес за придобиване на миноритарен дял в бъдещата проекта компания. Интерес има и за изкупуване на електрическа енергия от атомната централа в размер на 10%.

"В момента се прави преглед на подадените от компаниите заявления, след което ще се изготви кратка листа на фирмите, с които ще се водят разговори", подчерта Петкова. Според двамата министри проектът АЕЦ "Белене" ще е от регионално значение.

Продължава съвместната работа между двете страни и във връзка с подписания през 2017 г. меморандум за сътрудничество в областта на природения газ. От страна на "Булгартрансгаз" ЕАД е изготвено предпроектно проучване за възможността за развитие на нова газова връзка между Република България и Република Северна Македония. Очаква се такъв анализ да бъде изготвен и от македонска страна.

"Съществува широк потенциал за развитие на двустранните отношения както в областта на природния газ, така и на електроенергетиката. Реализацията на съвместни проекти ще допринесе за повишаване на енергийната сигурност, изграждане на междусистемна свързаност и либерализация на електроенергийния пазар", е мнението на двамата министри.

В Северна Македония са променили енергийното законодателство, за да транспонират изискванията на европейските регламенти. Министър Петкова приветства постигнатия напредък и подчерта, че това ще допринесе за обединението на пазарите "Ден напред" между двете страни.

По време на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз, на 12 април 2018 г. в София бе подписан Меморандум за разбирателство между Българската независима енергийна борса, Македонския електропреносен системен оператор (МЕПСО), Енергийната регулаторна комисия на Република Северна Македония и Електроенергийния системен оператор на Република България.

На 18 май 2018 г. бе подписан пилотен проект за интеграция на енергийните пазари.

Така беше поставено началото на осъществяването на обединението на пазарите "Ден напред" на двете страни, информират от МЕ. Министрите Петкова и Бектеши се ангажираха съвместната работа по тази тема да бъде ускорена, така че в най-кратки срокове пазарната интеграция да е факт.