"Необходими са действия за изработване на национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес".

Това заяви президентът Румен Радев след срещата за обсъждане на резултатите от работата на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония. 

Зоран Заев: Може бързо да решим откритите въпроси с България

Зоран Заев: Може бързо да решим откритите въпроси с България

България е сред нашите най-големи поддръжници за ЕС, убеден македонският премиер

Приемането на Република Северна Македония в НАТО и ЕС е важна стъпка за гарантиране на мира, стабилното развитие, устойчивото развитие и просперитета на Югоизточна Европа, заяви държавният глава.

България винаги е подкрепяла принципно и последователно европейската и атлантическа перспектива на република Северна Македония, заяви държавният глава и припомни, че първи сме я признали като независима страна.

Държавният глава припомни още, че по наша инициатива е подписан Договорът за добросъседство. Очаквало се е той да реши наслагваните с десетилетия проблеми между двете страни. Радев обаче констатира липса на конкретни условия, измерители и срокове в този договор. Според него именно това довело до драстичното изоставане при неговото изпълнение.

България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония
Обновена

България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония

Да спрат да си играят с историята и с миналото, посъветва Борисов

Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси не постигнала напредък по спорните въпроси. Участниците в днешната среща са постигнали принципно съгласие да бъде изготвена ясна принципна държавна позиция по темата, като позицията трябва да защити националния интерес. Критериите в националната позиция трябва да станат задължително условие за приемане на Северна Македония в Европейския съюз. 

Северна Македония гледа към АЕЦ „Белене“ и газ през България

Северна Македония гледа към АЕЦ „Белене“ и газ през България

Теменужка Петкова разговаря с Крешник Бектеши

Правителството се е ангажирало да формулира ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди края на преговорния процес с Македония, както и да бъдат заложени междинни цели. Парламентът също ще бъде запознат с тази позиция. Държавният глава иска да се обърне особено внимание на учебните планове и програми, на текстовете в учебниците, на надписите в музеи, на паметните плочи, както и на позициите на обществените медии.

Румен Радев свиква консултации по темата Северна Македония

Румен Радев свиква консултации по темата Северна Македония

Ще се обсъждат двустранните ни отношения и поканата за членство в ЕС

Важно е да се очертаят и така наречените червени линии, подчерта президентът. Българският език и идентичност няма да са разменна монета за присъединяването на Северна Македония в ЕС, по настояването му. Затова той иска предварителни изисквания, ако това не се изпълни, да не се дава ход на следващите етапи в преговорния процес.

Такава коректна и открита позиция щяла да е от полза и за ЕС, защото в него няма да се допускат междусъседски вражди.

Българското правителство ще използва всички лостове, за да поемем Airpolicing на Македония на ротационен принцип в рамките на НАТО. Имаме ресурса и техниката за това, както стана ясно от думите на президента Радев.

Каракачанов: ВМРО напуска управлението, ако подкрепим Северна Македония за ЕС

Каракачанов: ВМРО напуска управлението, ако подкрепим Северна Македония за ЕС

Не е направила достатъчно по изпълнение на договора между двете държави, следователно няма да я подкрепим

Припомняме, миналата седмица държавният глава свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември, беше определена като "най-безплодната", тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев. В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

Още преди месеци вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС, а вчера дори и намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

Възлово се оказа отказът на България да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО Гоце Делчев на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

На 1 август 2017 г. страната ни подписа със Северна Македония Договор за добросъседство. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единодушни, че подписването на Договора е довело до положителен тласък в партньорството между двете страни и е допринесло за разрешаване на конфликта с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския договор - договора с Гърция, който доведе до приемането на името Северна Македония и отпуши пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.

Ултиматуми и размахване на пръст не ни помагали с Македония

Ултиматуми и размахване на пръст не ни помагали с Македония

Подобни позиции са логични в предизборна обстановка, но остават неразбираеми и опасни от гледна точка на българския национален интерес, заявяват от ЕАЦС - аналитичният център основан от Цветан Цветанов