Президентът Румен Радев свиква консултативна среща за двустранните отношения със Северна Македония и очакваната покана към нея от Европейския съюз за започване на преговори за членство.

Срещата ще се проведе в понеделник, 30 септември, на "Дондуков" 2 и ще бъде на тема "Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Република Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз".

Поканени да участват са председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, председателите на парламентарните групи, председателите на Комисията по външна политика и на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в Народното събрание, както и председателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония.

Проф. Топалов за преговорите с Македония: Все едно си изправен срещу стена

Проф. Топалов за преговорите с Македония: Все едно си изправен срещу стена

Съвместната историческа комисия буксувала заради въпроса с Гоце Делчев

Припомняме, в последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват. Седмата подред среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември, беше определена като "най-безплодната"тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев. Напредък все пак беше отбелязан по теми като ролята на личностите на цар Самуил, свети Климент и свети Наум в общата ни история.

Още преди месеци вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той посочи, че българската част на комисията е отказала да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС.

България и Македония пак не се разбраха за историята си

България и Македония пак не се разбраха за историята си

Седмата среща на Смесената комисия се оказала "най-безплодната"

Впоследствие темата коментира и министърът на външните работи Екатерина Захариева, която заяви, че България няма да прави компромис с историята и истината. "От Северна Македония не искаме нищо повече от истината", каза тя.

Захариева се срещна и със своя колега от македонска страна Никола Петков, пред когото отново заяви, че страната ни ще се застъпи за истината и ако не се стигне до консенсус, София може да се оттегли от работата на смесената комисия.

До втвърдяването на тона от македонска страна се стигна и поради факта, че Европейският съюз отложи решението за започване на преговори за еврочленство със страната през юни, въпреки че заявки за това имаше още тази година.

Припомняме и че на 1 август 2017 г. страната ни подписа със Северна Македония Договор за добросъседствоДве години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единодушни, че подписването на Договора е довело до положителен тласък в партньорството между двете страни и е допринесло за разрешаване на конфликта с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския договор.

В България въпросния договор, сключен с Гърция, беше приет добре. От външното ни министерство обявиха, че България приветства споразумението за името Северна Македония. ВМРО също се обявиха в подкрепа и изтъкнаха, че се надяват решението да е трайно и да отвори пътя на Република Македония към ЕС и НАТО. От БСП пък поискаха гаранции, че югозападната ни съседка няма да има териториални или исторически претенции към нас с новото име Северна Македония.

Историята и честването на Гоце Делчев остават крайъгълен камък и на коридор 8

Историята и честването на Гоце Делчев остават крайъгълен камък и на коридор 8

Външните министри на България и Македония искат истинско узряване в погледа към историята