Европейският съюз отложи решението за започване на преговори за еврочленство със Северна Македония и Албания за октомври, съобщава Съветът на ЕС.

ЕС отново отлага преговорите за еврочленство с Албания и Северна Македония?

ЕС отново отлага преговорите за еврочленство с Албания и Северна Македония?

Според разпространяваната информация Северна Македония има по-големи шансове да започне преговорите с ЕС по-късно тази година. Шансовете на Албания са по-малки.

В съобщението след срещата на министрите по европейските въпроси на страните членки се отбелязва, че приветстват Преспанското споразумение с Гърция и договора с България за добросъседските отношения, също вземат под внимание препоръката на Европейската комисия за започване на преговори за присъединяване към ЕС на базата на положителната оценка на прогреса и изпълнените условия от страна на Скопие. Но се подчертава, че заради ограниченото време и важността на въпроса Съветът ще се опита да приеме решение възможно най-скоро и не по-късно от октомври 2019 г.

В текста също се казва, че се отлага решението за Албания за същия период - до октомври тази година.

Северна Македония притеснена за еврочленството си

Северна Македония притеснена за еврочленството си

Не приемат тези, че българите и македонците са едни и същи хора, живеещи в две страни

Няколко държави обявиха, че все още не са готови да дадат зелена светлина. Германия съобщи, че няма достатъчно време да обсъди последния доклад на Комисията за двете държави. Франция, Холандия и Дания също с резерви. 

По-рано този месец долната камара на холандския парламент се обяви против започване на преговори с Тирана. Париж пък иска първо ЕС да разреши вътрешните си проблеми.