Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски предупреди за забавяне на преговорите за членство в ЕС, като изрази опасения, че политическият контекст в региона на Балканите може да се промени през следващите месеци и да застраши процеса, съобщава "Катимерини".

Страната ще се присъедини към НАТО или през декември, или "през първата четвърт на следващата година, най-късно", перспективите за ЕС все още са несигурни. Лидерите на ЕС трябва да кажат "да" или "не" на препоръка на Комисията за започване на преговори със Северна Македония и Албания.

В сряда председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че в момента не всички държави-членки желаят да започнат преговори със Северна Македония. "Направихте всичко, което се очакваше от вас ... Но аз искам да бъда честен с вас: не всички държави-членки са готови да вземат решение за започване на преговори в следващите дни", каза Туск.

Брюксел каза на Тирана и Скопие да чакат за еврочленството

Брюксел каза на Тирана и Скопие да чакат за еврочленството

Туск подчерта, че балканските държави са направили "всичко, което се очаква"

В интервю за Euractiv, Пендаровски призова за "отделяне" на процеса на европейска интеграция на Северна Македония и Албания в Съвета на ЕС, поради опасения, че недостатъчният напредък в Тирана дърпа и двете страни назад.

В четвъртък холандският парламент гласува против започването на преговори за присъединяване между ЕС и Албания.

"Албания сега е в безпорядък. Опозицията излезе от институциите и става все по-напрегната. И така, какво можем да кажем тук? И преди имахме положителни препоръки от Комисията, и преди бяхме отделяни от нея", коментира Пендаровски.

През 2011 г. Черна гора получи зелена светлина, докато Северна Македония бе блокирана заради вето от Гърция. През 2013 г. Сърбия откри преговорите, докато Скопие беше спряно, въпреки положителната препоръка.

"Направихме домашното си, подписахме споразумението с Гърция, което беше политическо чудо", обяснява той, позовавайки се споразумението от Преспа, подписано миналото лято, което отваря пътя на страната към членство в ЕС и НАТО.

Германия готви Северна Македония за преговори за ЕС през септември

Германия готви Северна Македония за преговори за ЕС през септември

Решението трябва да бъде взето от Бундестага

Докато Пендаровски обикалял Брюксел, премиерът Заев разговаря с канцлера Ангела Меркел в Берлин. "Това беше последният ни опит да получим дата през юни или юли. Проблемът е в Бундестага и неговия график. През септември те провеждат две сесии и ще обсъждат това."

"Що се отнася до Северна Македония, моята информация и изчисления сочат, че страната може да получи одобрението на моята група в Парламента до края на септември. Първият глави могат да бъдат отворени през декември", коментира Йохан Вадерфул, заместник на ХДС в Бундестага, цитиран от македонска медия.

Пендаровски обаче обясни, че септември вече е малко късно и страната би предпочела юни, юли или дори август.

"Защо казваме "сега, не по-късно", защото никой политик в Европа не възразява, Никой не казва, че Северна Македония не го заслужава. Никой. В такъв случай и след като вече имахме отделяне, дайте ни датата, моля", коментира президентът.

Гърция провежда парламентарни избори на 7 юли и опозиционната "Нова Демокрация", "която може да дойде на власт, има много по-твърда позиция по сделката за името, и ако отложим това за есента, може да има много по-твърда позиция, за датата на нашите разговори", допълва Пендаровски.

Второ, той предупреждава за нарастващия потенциал за напрежение с друга съседка в ЕС, България, с която Скопие подписа споразумение за добросъседски отношения и се съгласи да създаде съвместна комисия, която да работи по спорни въпроси като история, език или етническа принадлежност.

Комисията обаче постигна малък напредък, който е публично критикуван в София, поради това, което Пендаровски определя като все повече националистически претенции от страна на България. "Там има сили, които казват, че българите и македонците са едни и същи хора, живеещи в две страни и това е твърде много за нас, за да приемем."

"Така че вместо техническа възможност отново да имаме политически проблеми ... Но да не получим зелена светлина ще бъде много лош знак за всички проевропейски сили в региона, дори и за страните, които вече преговарят", коментира Пендаровски.

Юнкер: Северна Македония е готова за следващата стъпка

Юнкер: Северна Македония е готова за следващата стъпка

Европейската перспектива е единствената възможност за стабилни Западни Балкани