Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че Общността трябва да започне преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания, но предупреди, че няма да бъде взето бързо решение, тъй като няколко страни членки са против, информира АФП.

Туск подчерта, че балканските държави са направили "всичко, което се очаква", за да придвижат кандидатурите си за еврочленство, но някои държави, включително Франция и Холандия, са категорично против ново разширяване на ЕС.

Външно доволно от препоръката за начало на преговорите за членство с Македония и Албания

Външно доволно от препоръката за начало на преговорите за членство с Македония и Албания

Разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани остава сред приоритетните за България теми"

Миналия месец Европейската комисия обяви, че двете държави са провели поисканите от Брюксел реформи и преговорите за еврочленство трябва да започнат.

"Лично вярвам, че може да има само едно решение: да започнат преговорите със Северна Македония и Албания в съответствие с препоръките на Европейската комисия", каза Туск на пресконференция с президента на Северна Македония Стево Пендаровски.

ЕК за втори път препоръча старт на преговорите за еврочленство с Албания и Северна Македония

ЕК за втори път препоръча старт на преговорите за еврочленство с Албания и Северна Македония

Албания и Северна Македония показват силна решимост да напреднат по пътя към ЕС

Туск отбеляза, че понякога страните членки се нуждаят от повече време, за да достигнат до консенсус.

Преди година държавите членки се съгласиха, че преговорите с двете държави трябва да започнат през юни тази година, но председателят на Европейския съвет предупреди, че този краен срок може да бъде пропуснат.

"Искам да бъда честен с вас: не всички страни членки са подготвени да вземат решение да започнат преговорите през следващите дни", обясни Туск.

Албанските и македонските лидери сноват из Брюксел преди среща на ЕС в Люксембург през следващата седмица, на която на теория може да се даде зелена светлина.

Но Тирана и Скопие вероятно ще останат разочаровани, тъй като Франция, Холандия и Дания са против, а германското правителство няма достатъчно време, за да поиска одобрението на Бундестага.

Критици предупреждават, че разширяването на ЕС може да доведе до риск от внасяне на нови проблеми, като се посочват корупцията и проблемите в правосъдието на Румъния и България, но поддръжниците твърдят, че има риск Албания и Северна Македония да бъдат тласнати към Русия и Китай.

Вчера 13 страни членки на ЕС публикуваха призив за започване на преговорите с двете западнобалкански държави.