Тринадесет "нови" страни членки на ЕС започнаха инициатива за ускоряване на процеса по разширяване на Общността, активизиране на приемането на държави от Западните Балкани, за да не допуснат нови национални и религиозни противоречия в региона.

Това съобщава брюкселският портал за новини EURACTIV.

ЕК за втори път препоръча старт на преговорите за еврочленство с Албания и Северна Македония

ЕК за втори път препоръча старт на преговорите за еврочленство с Албания и Северна Македония

Албания и Северна Македония показват силна решимост да напреднат по пътя към ЕС

10 източноевропейски държави (Естония, Литва, Латвия, Чехия, Полша, Словакия, Унгария, България, Хърватия и Словения) и Австрия, Италия и Малта са подготвили обръщение към Съвета на ЕС в опит да съживят доверието към процеса по разширяване на Европейския съюз.

Документът трябва да бъде представен на среща на посланиците на страните членки на ЕС в Брюксел в сряда.

Идеята е да се призове за започване на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония, каза дипломат от една от 13-те държави.

Това също е форма на натиск, има се предвид да се каже, че дилемата дали ние първо се нуждаем от задълбочаване на ЕС и по-късно разширяване е изкуствена и погрешна. Освен ако двата процеса не вървят ръка за ръка, ЕС скоро отново ще се изправи пред Западните Балкани, но за съжаление по болезнен начин за двете страни, поясни дипломатът.

Външно доволно от препоръката за начало на преговорите за членство с Македония и Албания

Външно доволно от препоръката за начало на преговорите за членство с Македония и Албания

Разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани остава сред приоритетните за България теми"

Европейската комисия официално препоръча да започнат преговорите със Скопие и Тирана, но решението трябва да бъде потвърдено от всички страни членки в Съвета, където Франция и Холандия водят опозицията.

"Става все по-трудно да се разбере тази изкуствена дилема, защото ние говорим за започване на преговори, а не за реално разширяване. Западът очевидно не може да разбере това", смята дипломатът.