Европейският съюз изглежда ще отложи началото на преговорите за еврочленство с Албания и Северна Македония, след като Германия обяви, че не е готова да даде зелена светлина, съобщава ДПА.

През май Европейската комисия отново препоръча да започнат преговорите за присъединяване към Общността със Скопие и Тирана, като предупреди, че ако не бъде направено, ще подкопае доверието към ЕС, тъй като двете страни покриха условията още през миналата година.

Еди Рама: Албания не е готова за ЕС

Еди Рама: Албания не е готова за ЕС

След вълненията около изборите в страната

Но 28-те страни членки трябва да постигнат единодушно решение. Въпросът е сред основните на срещата на министрите по европейските въпроси в Люксембург.

В Германия обаче консерваторите на канцлера Ангела Меркел натискат спирачки. Въпросът първо трябва да бъде подложен на гласуване в парламента, който обяви, че няма достатъчно време да обсъди последния доклад на Комисията за двете държави.

Холандия отхвърли европреговори с Албания, но не и с Македония

Холандия отхвърли европреговори с Албания, но не и с Македония

Албания трябва да работи още срещу организираната престъпност и корупцията

"Ние трябва да дадем това време на парламента", каза германският министър по европейските въпроси Михаел Рот преди разговорите с европейските си колеги.

"Но аз се надявам, че ще постигнем положителна оценка възможно най-скоро, до октомври", добави Рот. Той вярва, че Албания и Северна Македония са свършили работата си, но предупреди, че "доверието" към ЕС е заложено на карта.

Политиката по разширяване на ЕС е като инструмент за насърчаване на съседките да провеждат продемократични реформи, като им се предлага в замяна еврочленство.

Външно доволно от препоръката за начало на преговорите за членство с Македония и Албания

Външно доволно от препоръката за начало на преговорите за членство с Македония и Албания

Разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани остава сред приоритетните за България теми"

Франция, Холандия и Дания обаче изразяват резерви по отношение на Албания и Северна Македония. По-рано този месец долната камара на холандския парламент се обяви против започване на преговори с Тирана. Париж пък иска първо ЕС да разреши вътрешните си проблеми.

Междувременно "Ройтерс" съобщава, че повечето страни членки на ЕС, водени от Италия, искат да започнат преговорите с Албания и Северна Македония.

ЕК за втори път препоръча старт на преговорите за еврочленство с Албания и Северна Македония

ЕК за втори път препоръча старт на преговорите за еврочленство с Албания и Северна Македония

Албания и Северна Македония показват силна решимост да напреднат по пътя към ЕС

Европейските министри разговарят в Люксембург почти година от деня, когато те неочаквано отложиха решението си за започване на преговори с двете страни. Рим иска днес да бъде взето окончателно решение.

Дипломати от ЕС коментират, че антиимигрантските настроения в Северна Европа намалиха апетита в Париж, Берлин и Хага. Друго препятствие е Кипър, която заплашва да наложи вето на всяко споразумение, ако ЕС не се опълчи на Турция заради сондирането в териториалните води на островната държава.

Националните дипломати, подготвили днешната среща, не успяха да договорят обща позиция.

Северна Македония притеснена за еврочленството си

Северна Македония притеснена за еврочленството си

Не приемат тези, че българите и македонците са едни и същи хора, живеещи в две страни

Според разпространяваната информация Северна Македония има по-големи шансове да започне преговорите с ЕС по-късно тази година. Шансовете на Албания са по-малки.