Основната национална цел на Албания е да се присъедини към Европейския съюз. Но премиерът Еди Рама не смята, че страната е готова за членство, отчасти защото политическите ѝ институции все още са слабо развити.

Това беше изложено през изминалата седмица, когато политическите партии не се съгласиха кога да проведат местни местни избори.

Те бяха насрочени за 30 юни, но опозиционната Демократическа партия сега иска тази дата да бъде отменена и не е кандидатствала за кандидати за кмет.

Президентът на Албания Илир Мета отмени местните избори, насрочени за 30 юни, но правителството го обвини в нарушаване на закона и обяви, че трябва да бъде отстранен от длъжност, съобщават "Ройтерс" и "Асошиейтед прес".

Опозиционните партии бойкотираха изборите, обвинявайки правителството, че е спечелило изборите през 2017 г. чрез купуване на гласове с помощта на престъпни групи. Опозиционните партии напуснаха парламента в средата на февруари и се отказаха от депутатските си места.

Президентът на Албания отмени местните избори, правителството му поиска оставката

Президентът на Албания отмени местните избори, правителството му поиска оставката

Тежка политическа криза в Албания

Оттогава те проведоха поредица от протести, призоваващи за нови парламентарни избори и настояващи премиерът Еди Рама да подаде оставка. Полицията смаза протест, използвайки водни оръдия и сълзотворен газ.

В интервю за "Ал Джазира" Рама заяви, че промяната на датата на изборите всъщност ще подкопае демокрацията в Албания. 

Ако се върна преди пет години и половина и виждам откъде идваме, направихме впечатляващи неща. Но ако гледам напред, където искаме да отидем и къде да доведа страната, има още много какво да се направи.

"В крайна сметка, не се правят избори за политиците, за хората е необходимо да решават ... Избягвайки този основен елемент на нашия демократичен живот, това означава да вървим в посока, която е не нашето бъдеще, а минало. "

В доклада на Европейската комисия от 2019 г. се посочва, че Албания е направила важни реформи, но все още трябва да работи за решаване на въпроси като корупцията и организираната престъпност. В него се казва, че корупцията все още е "преобладаваща в много области и продължава да бъде въпрос на безпокойство".

Рама признава за проблема.

"Мисля, че Албания има проблем с организираната престъпност и корупцията като всяка страна, която все още не е модерна, функционираща държава. Ето защо сме в този процес, затова не сме членове на ЕС или затова не претендирам, че несправедливо е, че днес не сме членове. Трябва да се подготвим, трябва да се модернизираме и да се борим с корупцията и борбата с организираната престъпност е много силна воля, но става дума за много силни институции и много силни механизми и функциониращи във всички посоки. " той каза.

Той не крие, че предстои много работа.