Президентът на Албания Илир Мета отмени местните избори, насрочени за 30 юни, но правителството го обвини в нарушаване на закона и обяви, че трябва да бъде отстранен от длъжност, съобщават "Ройтерс" и "Асошиейтед прес".

Опозиционните партии бойкотираха изборите, обвинявайки правителството, че е спечелило изборите през 2017 г. чрез купуване на гласове с помощта на престъпни групи. Опозиционните партии напуснаха парламента в средата на февруари и се отказаха от депутатските си места.

Оттогава те проведоха поредица от протести, призоваващи за нови парламентарни избори и настояващи премиерът Еди Рама да подаде оставка. Полицията смаза последния протест, който се проведе в събота, използвайки водни оръдия и сълзотворен газ.

Външно доволно от препоръката за начало на преговорите за членство с Македония и Албания

Външно доволно от препоръката за начало на преговорите за членство с Македония и Албания

Разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани остава сред приоритетните за България теми"

Мета обяви, че е отменил изборите, защото провеждането на вота без опозиционните партии може да предизвика социален конфликт и да навреди на шансовете на Албания да се присъедини към Европейския съюз.

"Избори без истинско състезание и без опозицията ще замразят интеграцията на страната в Европейския съюз, ще подкопаят всяка възможност за започване на преговори и няма да отговарят на критериите за свободни и чести избори", настоя албанският държавен глава пред журналисти.

Европейският съвет, който е съставен от лидерите на страните членки на ЕС, трябва да реши на 19 юни дали да бъдат започнати преговори за присъединяване с Албания. Европейският парламент призова албанските фракции да не позволяват конфликтите им да провалят процеса.

ЕК за втори път препоръча старт на преговорите за еврочленство с Албания и Северна Македония

ЕК за втори път препоръча старт на преговорите за еврочленство с Албания и Северна Македония

Албания и Северна Македония показват силна решимост да напреднат по пътя към ЕС

Илир Мета увери, че отмяната на местните избори ще даде на политическите партии време да "възстановят диалога, за да намерят бързо решение".

Рама беше цитиран да казва, че нищо не би могло да спре управляващите социалисти да продължат с подготовката на изборите.

В тази връзка те внесоха в парламента вот на недоверие към президента, изтъквайки, че е противоконституционно да отменя местните избори.

Говорителката на социалистите Елиза Спиропали заяви, че вотът на недоверие ще бъде гласуван по време на заседанието на парламента в четвъртък.

Социалистите се нуждаят от 94 гласа, за да успеят да свалят Мета от поста, с които те не разполагат в 140-местния парламент.

Сблъсъци на многохиляден протест в Албания

Сблъсъци на многохиляден протест в Албания

За пореден път опозицията поиска оставки