Многохиляден протест се проведе в събота в албанската столица Тирана. За пореден път през последните месеци демонстрантите поискаха оставката на правителството на премиера Еди Рама.

Протестиращите хвърлиха "коктейли Молотов" в централата на албанското правителство, полицията отговори със сълзотворен газ.

Най-малко 1500 служители са охранявали сградата.

Лидерът на опозицията Люлзим Баша изнесе реч пред своите поддръжници.

Снимка 422840

Източник: EPA/БГНЕС

Баша и неговата Демократическа партия напуснаха парламента през февруари, като обвиниха албанските власти в измама на изборите през 2017 година.

Оттогава опозицията организира протести, като настоява за оставката на министър-председателя Еди Рама и на преходно правителство, което ще гарантира провеждането на свободни и честни избори.

Протестиращите в Тирана щурмуваха парламента

Протестиращите в Тирана щурмуваха парламента

Полицията ги спря със сълзотворен газ…

Демократическата партия вече обяви, че ще бойкотира местните избори, които трябва да се проведат на 30 юни. Рама, който отказва да се оттегли, настоява, че гласуването ще се проведе без опозицията.

ЕС и САЩ подкрепят Рама като легитимен премиер и призовават опозицията да се въздържа от насилие по време на протести и да се върне в парламента.

Снимка 422839

Източник: EPA/БГНЕС

Остават по-малко от два месеца, преди държавите-членки на Европейския съюз да решат дали Албания и Северна Македония са готови за започване на преговорите за членство в Съюза.