"Това, което ме тревожи, е разделението на обществото в Република Северна Македония по темата Европейски съюз. Една държава трябва да има много ясна заявка от всички партии, от цялата политическа класа, че това е дългосрочен път". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си пред участниците в Четвъртата среща на високо равнище в Солун.

Премиерът Борисов посочи, че усилията на Република Северна Македония и Албания в посока на европриобщаването трябва да бъдат огромни и ясни и допълни, че ще продължи да помага на колегата си Заев в тази посока.

Гърция подкрепя Скопие и Тирана за ЕС

Гърция подкрепя Скопие и Тирана за ЕС

Атина призна за резерви към балканските си съседи

Пред представителите на гръцкия бизнес министър-председателят Борисов подчерта успешните взаимоотношения между България и Гърция.

Българският премиер изтъкна, че в началото на годината стокооборота между страните е близо 15% и че гръцкият бизнес работи добре у нас.

"Няма гръцка компания, която да работи в България и да се е оплакала. Много внимавам с данъците. Вече 10 години не пипаме данъци. Инвеститорите знаят това", заяви още министър-председателят.

България и Гърция обсъдиха енергийни проекти

България и Гърция обсъдиха енергийни проекти

Премиерите на двете страни разговаряха преди началото на Четвъртата среща на върха в Солун

Като пример за отличното партньорство между България и Гърция Борисов посочи изграждането на газовата връзка Бургас - Александруполис.

"Това дава десетилетни перспективи напред. Не само България може да направи реална диверсификация, но и други страни. Това ще даде огромен тласък на бизнеса", категоричен беше българският премиер.

В речта си по време на форума министър-председателят Бойко Борисов заяви, че Балканите имат голямо бъдеще. "Перспективата е напред - бизнес, туризъм, енергетика - и това го правим. Връщането назад е пагубно", подчерта още премиерът Борисов.

Борисов иска Западните Балкани да загърбят старите дрязги

Борисов иска Западните Балкани да загърбят старите дрязги

Премиерът призова Албания и С. Македония да не се отказват за ЕС

В изказването си в Солун българският министър-председател отбеляза и доброто сътрудничество в областта на сигурността и опазването на външните граници на ЕС.

Борисов посочи, че страната ни има нула миграция и изрази готовност активната работа в тази посока да продължи.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че през месец декември във Варна ще се проведе Четиристранната среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия, която е традиционна платформа за затвърждаването на регионалното икономическо и политическо сътрудничество.

САЩ измества ЕС от Западните Балкани и обединява региона

САЩ измества ЕС от Западните Балкани и обединява региона

"Неуспехът на ЕС да постигне консенсус е толкова разочароващ"