"Европейската перспектива на Западните Балкани, която е основа на ангажираността на САЩ в региона повече от 20 години, не се е променила и няма да се промени", коментира Матю Палмър, заместник-помощник на държавния секретар на САЩ и специален представител на САЩ за Западните Балкани, цитиран от b92. 

"Точно поради това неуспехът на ЕС да постигне консенсус за започване на преговори със Северна Македония и Албания е толкова разочароващ, но въпросът все още не е решен", обяснява той.

Да прегърнем Балканите, да не го направят други, призовава Фон дер Лайен

Да прегърнем Балканите, да не го направят други, призовава Фон дер Лайен

Западните Балкани трябва да са обвързани тясно с ЕС

"Надяваме се, че ЕС ще успее да преразгледа позицията си и да постигне напредък на срещата на лидерите в Загреб, да постигне необходимия консенсус и да започне този важен процес, като изпрати важен сигнал до региона", допълва Палмър.

По думите му, "междувременно, тъй като САЩ поемат по-голяма роля в Западните Балкани и ЕС е изложен на риск да бъде възприет в региона като оттеглящ се, самият регион поема инициативата".

"Сърбия, Албания и Северна Македония поемат ангажимента за подобряване на съвместното сътрудничество. действие чрез инициатива, наречена "Мини Шенген", показват, че лидерите в региона поемат отговорност за собствената си съдба, контролирайки собственото си бъдеще", отбеляза американският представител.

При неуспех с присъединяване към ЕС, Сърбия има "план Б"

При неуспех с присъединяване към ЕС, Сърбия има "план Б"

Икономически съюз на страните в региона, докато не постигнат пълноправно членство

Според него структурата на тази инициатива е отворена, има място за Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово.

"Това е обещаваща инициатива и тя има нашата подкрепа и ние сме ангажирани да работим в партньорство с лидерите на Западните Балкани, за да постигнем напредък", коментира Палмър.

По-рано, по инициатива на сръбския президент Александър Вучич, премиерът на Северна Македония Зоран Заев и албанският премиер Еди Рама наскоро подписаха декларация за намерение за създаване на "Мини Шенген" между трите държави в Нови Сад.

Миналата седмица, Палмър изрази загриженост за присъствието на руска военна техника в Сърбия и заплаши със санкции, ако Белград купи руски ракетни системи.

Вучич коментира преди това, че решението на ЕС за Скопие и Тирана оправдава сближаване с Русия и Китай.

Зоран Заев пък предупреди, че отказът от еврочленство рискува сделката за името и "когато Балканите имат проблем и Европа има проблем".

Русия кани Албания и Северна Македония в Евразийския съюз

Русия кани Албания и Северна Македония в Евразийския съюз

Ако Брюксел отказва на Западните Балкани, Москва предлага алтернатива

Унгария и Словения са разочаровани, че ЕС не успя да постигне съгласие за Албания и Северна Македония.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео приветства приемането на Северна Македония в НАТО, по-рано Американският сенат гласува за присъединяването с гласовете на 92-ма сенатори.

В същото време САЩ обявиха, че са разочаровани от ЕС и отложените преговори.

Миналата седмица Европейският парламент прие резолюция, която призовава страните-членки на ЕС на следващото заседание да вземат решение за започване на преговорите за присъединяване.

Датата за начало на преговорите за членство в ЕС на Македония и Албания ще бъде обсъдена преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Тя предстои да се проведе през май 2020 г. в Загреб в рамките на Хърватското председателство.

Русия иска стабилни Балкани, отговаря политически и военно на НАТО по границите си

Русия иска стабилни Балкани, отговаря политически и военно на НАТО по границите си

Медведев: Стремежите на САЩ да доминират над целия свят причиняват само вреда