С 412 гласа "за", 136 "против" и 30 "въздържали се", Европейският парламент прие резолюция, която призовава страните-членки на ЕС на следващото заседание да вземат решение за започване на преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания.

Резолюцията е внесена от 58 евродепутати, които изразяват "дълбоко разочарование от неспособността на Съюза да започне преговорите за присъединяване, независимо от значителните усилия на двете страни да отговорят на европейските искания".

"Решението да се блокират преговорите със Северна Македония и Албания е стратегическа грешка. Акцентираме върху ролята и отговорността, която Еманюел Макрон носи при отхвърлянето и отрицателните последици върху доверието в ЕС", пишат в "Туитър" от ЕНП.

Могерини: Историческа грешка е решението за Северна Македония и Албания

Могерини: Историческа грешка е решението за Северна Македония и Албания

Въпреки изключителния напредък, постигнат от двете страни и срещу съветите на Европейската комисия

В резолюция приета в четвъртък, Европейският парламент подчертава, че двете страни отговарят на изискванията на ЕС за започване на преговори.

Парламентът изразява своето дълбоко разочарование от непостигането на съгласие за започването на преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония към ЕС, по време на Европейския съвет на 17 и 18 октомври.

Евродепутатите са разочаровани от блокирането от страна на Франция, Дания и Нидерландия на решението и отбелязват, че Албания и Северна Македония са положили значителни усилия през последните няколко години и отговарят на изискванията на ЕС за започване на преговори за присъединяване.

Те приветстват усилията на Северна Македония за уреждане на сложните двустранните спорове със съседните държави, по-специално чрез Преспанското споразумение с Гърция и Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България. Те също приветстваха наскоро осъществените реформи в съдебната система в Албания.

Стратегическа грешка:

Парламентът подчертава, че "непостигането на решение" от лидерите на ЕС е стратегическа грешка, която има отрицателно въздействие върху доверието на ЕС и изпраща отрицателно послание към други евентуални държави кандидати. Това също би могло да позволи на други чуждестранни участници - чиито действия може да не съответстват на ценностите и интересите на ЕС - да се ангажират по-тясно със Северна Македония и Албания, добавиха евродепутатите.

Реформата на процеса на разширяване, за която пледират някои страни, не следва да пречи на Албания и Северна Македония, които вече са изпълнили изискванията, да бъдат оценявани въз основа на собствените им заслуги и въз основа на обективни критерии, а не да бъдат оценявани съгласно вътрешния политически дневен ред в други държави, се казва в текста.

Сега е моментът за започването на преговори:

Евродепутатите призовават държавите на ЕС да подходят отговорно към Албания и Северна Македония и да вземат единодушно положително решение на следващата си среща. Парламентът трябва да засили своите дейности в подкрепа на демокрацията, за да гарантира, че националните парламенти в Западните Балкани изпълняват ролята си на двигател на демократичната реформа, добавят те.

Помпео приветства приемането на Северна Македония в НАТО

Помпео приветства приемането на Северна Македония в НАТО

По-рано Американският сенат гласува за присъединяването