Датата за начало на преговорите за членство в ЕС на Македония и Албания ще бъде обсъдена преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Тя предстои да се проведе през май 2020 г. в Загреб в рамките на Хърватското председателство.

Това приеха лидерите на Европейския съвет днес по предложение на българския премиер Бойко Борисов.

Предложението бе съгласувано и подкрепено от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и германския канцлер Ангела Меркел

Блокирането на пътя на Македония към ЕС - удар срещу България

Блокирането на пътя на Македония към ЕС - удар срещу България

Нямаше да има Преспанско споразумение без Споразумението ни с Македония

"Това по-специално се отнася за Република Северна Македония и Албания", уточни премиерът Борисов.

По думите му вече имаме изречение, което дава тази перспектива, за която толкова настоявахме. "Предложих го и за радост колегите го приеха", каза Борисов, цитиран от пресслужбата на МС. 

Каракачанов: Политиците в Македония имат шанс да се поправят

Каракачанов: Политиците в Македония имат шанс да се поправят

Той не приема тезата, че така се помага на Сърбия и Русия

Относно пакета "Мобилност I" България и още пет държави - Литва, Латвия, Полша, Румъния и Унгария, изпратиха писмо до ЕП и ЕК. Целта е споразумението да бъде преразгледано.

"Толкова много кръпки му се сложиха, че вече загуби първоначалния си смисъл", категоричен беше министър-председателят Бойко Борисов.

В писмото, инициирано от шестте европейски държави, сред които е и България, се посочва, че е необходима задълбочена дискусия, която взима предвид националните специфики на всички държави членки, включително на тези, които се намират на външните граници на ЕС. Предлага се оценка на въздействието преди продължаване на преговорите.

"Няма да приемем мерки, които създават ненужни разделения в ЕС. Ние сме силно убедени, че новите законодателни мерки трябва да бъдат реалистични, пропорционални и недискриминационни. Те трябва да съхранят конкуренцията в транспортния сектор на ЕС, без да поставят нашите компании в по-лоша позиция, отколкото компании, произхождащи от трети страни", се отбелязва още в писмото.

В писмото за пакета "Мобилност" се посочва, че някои от предложенията в Пакета ще доведат до увеличаване броя на празните курсове на камионите. Това автоматично означава и сериозни допълнителни стотици хиляди тонове въглеродни емисии годишно.