Все още има малък шанс за започване на преговори за членство на Македония и Албания. Но ако интеграцията на Македония и Албания за ЕС бъде блокирана според журналиста Любчо Нешков това ще е удар срещу България

Това заяви в студиото на Нова телевизия Любчо Нешков. Според него, ако се стигне до блокада на интеграцията на Македония в ЕС, това ще означава три неща - грубо погазване на правилата на ЕС, опасност от дестабилизация в региона и брутален удар срещу външнополитическите приоритети на България. 

Без дата за еврочленството на Северна Македония и Албания

Без дата за еврочленството на Северна Македония и Албания

Макрон не е убеден, че държавите са подготвени

Той припомни, че през юли имаше среща на върха, на която бе решено - най-късно през октомври Македония и Албания започват преговори

Македония и Албания с дата за начало на преговорите за ЕС - вероятно през 2020 г.

Македония и Албания с дата за начало на преговорите за ЕС - вероятно през 2020 г.

Шест държави искат преразглеждане на пакета "Мобилност I"

За опасността от дестабилизация Нешков цитира лидера на опозицията в Македония, който каза, че излизат на улицата и няма да се прибират в къщи.

Нешков заяви, че лидерите на опозицията в Македония Мицковски и Николовски са хора на Никола Груевски, които не приемат договора с България, не приемат и Преспанския договор.

Сърбия, Албания и Северна Македония обещаха да отворят границите си

Сърбия, Албания и Северна Македония обещаха да отворят границите си

Официални представители коментираха, че идеята, наречена "малкият Шенген", ще помогне за засилване на икономиката и привличане на чуждестранни инвестиции

Според Нешков нямаше да има Преспанско споразумение, ако вече не бе подписано Споразумението между България и Македония.

Според Нешков френският президент Еманюел Макрон, който е обявил Сърбия като основен съюзник на Франция в региона, прави грешка и прокара преки линии към прокарване на руските геополитически интереси в региона. Популизмът и национализмът не са местно, а геополитическо явление. Париж - Льо Пен, Алтернативата в Германия, Салвини в Италия, Орбан - Унгария, защо падна правителството на Курц, чии пари искаха да получат тези хора. На къде са обърнати техните погледи, запита реторично той.

"Вие подкрепяте страна, която няма ясни граници - Сърбия твърди, че Косово е част от Сърбия. И вие преговаряте с нея, а страната, която промени името си - Македония промени името си (вече е Северна Македония - б.р.), за да започне преговори", каза Любчо Нешков относно отлагането началото на преговорите на Македония и Албания за членство в ЕС. 

Любчо Нешков: Визитата на руския митрополит Иларион е намеса във вътрешните ни работи

Любчо Нешков: Визитата на руския митрополит Иларион е намеса във вътрешните ни работи

Дестабилизацията започна, твърди журналистът

Той преразказа думите на Макрон в Сърбия - "вие изпълнихте нашите изисквания, вие изпълнихте реформите", но правилата са променени. Кои са тези правила, запита Нешков. "Как ще накарате Косово и Сърбия да постигнат споразумение за членство, когато след 6 месеца може да кажете, че няма да има членство и започване на преговори за ЕС. Това е отстъпление", категоричен бе Нешков.

След като стана ясно, че няма дата за започване на преговори на Северна Македония и Албания за ЕС вицепремиерът, военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов коментира, че Македония още не е готова за началото на преговорите за ЕС, но Нешков попита само "Той в Крим ли говори тези неща?"

Историци призовават Светия синод да приеме молбата на Македонската църква

Историци призовават Светия синод да приеме молбата на Македонската църква

Историческият факултет на Великотърновския университет изпрати писмо до патриарх Неофит и Светия синод

По думите на Нешков нарушаването на отношенията между България и Северна Македония е започнало миналата година, когато Патриотите пропуснаха призива на македонците ние да станем "църква майка". Нешков пита какво повече е трябвало да получим като искане? Ако Балканите бъдат изолирани, какво ще чакаме ние? Сътресенията ли", попита Нешков.

Той постави въпроса и с визитата на руския волоколамски митрополит Иларион Алфеев в България (на 9 и 10 октомври 2019 г.), като пряка намеса във вътрешните работи на България и на външнополитическите ни отношения.

Нешков видя съвпадение на посещението му с решението на Гръцката православна църква да признае независимостта на Украинската църква. Този въпрос предстои да бъде решен и в България.

Иларион, по думите на Нешков, е дясната ръка на руския патриарх Кирил и дори определил кой да бъде следващия български патриарх. "Не пряка намеса, това е брутално унижение", заяви Нешков, изтъквайки, че Русия има своя Църква 6 века след България. Нашата е създадена през 927 г. от н.е., изтъкна журналистът.

Според него, ако България има нормални отношения с Македония, патриотизмът на някои ще изчезне. По думите му премиерът на Македония Зоран Заев трябва да направи преброяване, за да се види, че албанците там са под 20%. Второто е да види избирателните списъци, защото Македония е под 2,2 млн. души. "В Македония, в най-добрия случай живеят 1,5 млн. души.

Нешков призова президентът Румен Радев да не чака години за свикване на ново заседание на КСНС. Ако Балканите бъдат изолирани, ние какво ще чакаме - сътресенията ли, каза Любчо Нешков.

Според него сега "всичко е в ръцете на премиерите на двете страни, които имат много тежък проблем с обкръжението си.

Със срещата си Борисов и Заев дават нова динамика на Договора

Със срещата си Борисов и Заев дават нова динамика на Договора

Борисов подчерта, че постигнатите резултати надхвърлят многократно постигнатото за 20 години