Историческият факултет на Великотърновския университет призова Светия синод да приеме молбата на Македонската църква.

Припомняме, Православната църква на Македония - Охридската архиепископия, отправи молба към Българската православна църква да я признае за самостоятелна. Ако Светият синод признае Охридската архиепископия за самостоятелна, то Македонската църква ще обяви Българската православна църква за Църква-майка.

Македонската църква приема българската за църква-майка, ако синодът я признае за самостоятелна

Македонската църква приема българската за църква-майка, ако синодът я признае за самостоятелна

Писмо от македонските архиереи...

В този контекст историците от университета във Велико Търново изпратиха отворено писмо до българския патриарх Неофит и до Светия синод, в което призовават молбата на Охридската архиепископия да бъде уважена, съобщи БНР.

В писмото си историците посочват, че признаването на Македонската православна църква за духовна дъщеря на Българската ще даде съвременни измерения на делото на светите Климент и Наум, на цар Борис Покръстител, на архиереи, духовници и народни будители.

Светият синод ще разгледа молбата на Македонската архиепископия на 27 ноември, понеделник.

До този момент Македонската православна църква не е призната от нито една от останалите православни църкви. Тя обаче е потърсила признание от Българската православна Църква, което означавало, че пред България се отваря уникалния исторически шанс да признае Охридската Архиепископия, с което да се продължи политиката на сближаване между България и Македония, която започна с подписването на Договора за добросъседство.

Движение "Възраждане" иска България да признае Охридската архиепископия

Движение "Възраждане" иска България да признае Охридската архиепископия

Така Българската Православна Църква щяла да стане "майка" на Македонската църква

Припомняме, още в началото на месец септември Движение "Възраждане" апелира Българската православна църква да признае Охридската архиепископия за самостоятелна, защото по този начин се потвърждавало, че Македонската православна Църква всъщност е българска по произход.