Стотина души се събраха на мълчаливо бдение пред Светия синод, който трябва да се произнесе по молбата на Македонската православна църква, Българската православна църква (БПЦ) да бъде нейна "майка".

Този казус беше задвижен след официалното посещение на премиера Бойко Борисов в Македония през миналата седмица, където в град Струмица правителствата на Македония и България проведоха съвместно заседание.

БПЦ била исторически задължена да признае македонската църква

БПЦ била исторически задължена да признае македонската църква

Този ход би бил проява на историческа отговорност

Дори и дъждът не изплаши дошлите граждани пред синода. Те носеха плакати с призиви: "Ваше светейшество, не отхвърляйте протегнатата ръка на нашите братя от Македония"; "Не се страхувайте да сте църква-майка на Охридската архиепископия", "Българската патриаршия-майка-църква на МПЦ-охридска архиепископия", "Седем века охридската архиепископия е била на цяла България".

Историци призовават Светия синод да приеме молбата на Македонската църква

Историци призовават Светия синод да приеме молбата на Македонската църква

Историческият факултет на Великотърновския университет изпрати писмо до патриарх Неофит и Светия синод

"Българската патриаршия възстановява евхаристийното общение с Македонската архиепископия, а тя ще признае Българската православна църква като Майка Църква", това гласи писмото, прието от Светия синод на Македонската църква на 9 ноември т.г., адресирано до Светия синод на Българската църква.