Признаването на Македонската православна църква би било проява на историческа отговорност и на признаване на историята както на Българската православна църква, така и на Македонската православна църква.

Това подчерта историкът и главен редактор на сп. "Християнство и култура" Момчил Методиев пред БНР. 

"Българската църква е наследник на Българската екзархия. Смятам, че признаването на Македонската църква е едно историческо задължение на Българската православна църква и не виждам канонични пречки за това", коментира историкът.

БПЦ решава за Македонската църква

БПЦ решава за Македонската църква

Охридската епископия иска да бъде призната за независима

По думите му, казусът на Македонската православна църква бил един от поредицата подобни казуси в православния свят. "Сякаш Българската православна църква има най-голямо основание да се заеме с неговото разрешаване с оглед на цялостното развитие до момента", изтъкна Методиев.

Според него придобиването на статут на автокефалност в православния свят е най-проблематичният въпрос в междуправославните отношения

"От една страна Вселенската патриаршия настоява, че единствено тя има право да дава автокефален статут, а от друга страна Руската православна църква настоява, че църквата-майка има право да дава автокефален статут. В най-добрия случай, така би трябвало да бъде в идеалния случай, придобиването на автокефален статут би трябвало да е резултат от консенсус, съгласие между всички съществуващи православни църкви, т. е. след встъпването в евхаристийно общение между Българската и Македонската църква, Българската църква би трябвало да има активността да инициира едни такива преговори в резултат, на които в най-добрия случай можем да очакваме ако не 100-процентов консенсус между православните църкви, то при всички случаи едно доста голямо мнозинство от православните църкви, което да вземе решение какъв точно да е статутът на Македонската църква", уточни Методиев.

Историци призовават Светия синод да приеме молбата на Македонската църква

Историци призовават Светия синод да приеме молбата на Македонската църква

Историческият факултет на Великотърновския университет изпрати писмо до патриарх Неофит и Светия синод

Той допълни, че в крайна сметка в момента въпросът основно е за това евхаристийно общение - дали Българската православна църква ще даде перспектива на Македонската църква за решаване на проблема ѝ.

"Твърдението, че сме заплашени да получим схизма ми се струва доста преувеличено, защото в православния свят има редица казуси на подобни църкви, които свидетелстват, че заради такива проблеми до схизма не се стига", отбеляза Момчил Методиев.