Воеводите скочиха срещу изказване на вселенския патриарх Вартоломей. По-рано днес стана ясно, че Вартоломей критикува Българската православна църква заради подкрепата ѝ за непризнатата църква на Македония.

"Действията на сестринската църква на България са погрешни. Те усложняват нещата. Църквата майка на всички балкански народи е тази в Константинопол." Това е заявил Вартоломей, пише вестник "Катимерини". Според Вартоломей това е казала историята, а българската църква няма право да нормализира македонската.

За първи път даваме Благодатния огън на Македония

За първи път даваме Благодатния огън на Македония

Предаването на свещения огън се излъчва на живо във Фейсбук

Позицията на ВМРО обаче е различна.

"Ваше светейшество, не сте прав, че Цариградската патриаршия е духовен лидер на Балканите. Народите на Балканите още от Средновековието насам предпочетоха свои, народни, независими и сестрински църкви", заявяват патриотите. Според тях тези процеси са отражение на дълбокия демократизъм на хората в тази част на света.

Според ВМРО представляваното от Вартоломей паство е една минимална част от християнския свят, а претенциите на вселенския патриарх за духовно водачество в православния свят са пресилени.

"Не само Вашите, но всякакви подобни претенции, са неоснователни. В православния свят - слава Богу - няма водачество, а има великодушие. Това великодушие ни кара днес да помогнем на своите братя единоверци в Македония", категорични са воеводите.

Президентът не заслужаваше укор от руския патриарх според митрополит Гавриил

Президентът не заслужаваше укор от руския патриарх според митрополит Гавриил

БПЦ направила всичко възможно, за да посрещне достойно патриарх Кирил

ВМРО подсещат Вартоломей че дълго време Охридската архиепископия е била българската църква на Балканите. Тя била именувана така именно по волята на Цариград. Поради това естествената църква майка на днешна Македония е именно Българската православна църква - Българската патриаршия.

"Ние предлагаме именно майчинско великодушие и позволяваме на нашите братя в Македония духовна самостоятелност. Срещу това Вие предлагате водачество, подчинение и показвате липса на смирение и християнска любов. Простете, Ваше светейшество, но грешите. Ние показваме правилния модел - от християнска, човешка и народна гледна точка", допълват патриотите.

БПЦ била исторически задължена да признае македонската църква

БПЦ била исторически задължена да признае македонската църква

Този ход би бил проява на историческа отговорност