Ползите за България и за Северна Македония от изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество беше основаната тема на разговора, който премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев проведоха в Скопие.

Българският министър-председател изтъкна желанието да развиваме близки приятелски отношения, съответстващи на общата история и близост между гражданите на двете страни.

Борисов посочи, че постигнатите резултати за последната една година по въпросите от общата ни история надхвърлят многократно постигнатото за повече от 20 години. Той беше категоричен, че това не е достатъчно, но е основание за сериозна и активна работа занапред.

Заев посреща Борисов в Скопие

Заев посреща Борисов в Скопие

Отбелязват втората годишнина от подписването на Договора за приятелство

Българският премиер обърна внимание на дейността на мултидисциплинарната експертна комисия, като отбеляза необходимостта от нова динамика в работата й, която може да доведе до бързи и категорични резултати.

Според Борисов, предстоящото съвместно председателство на Берлинския процес е също от изключително значение за развитието на добросъседските ни отношения.

По време на последната Среща на върха от Берлинския процес, която се проведе през юли в Познан, беше обявено, че през 2020 г. България и Северна Македония ще имат съвместно председателство на този процес.

Борисов подчерта, че България е подготвена, благодарение на опита си от председателства на различни формати.

По време на срещата също бяха обсъдени икономическото развитие и транспортната свързаност. Поставен беше акцент върху приоритетния за двете страни коридор номер 8.

Премиерът Борисов изрази увереност, че строителството може да се ускори, включително като се потърсят допълнителни възможности за неговото финансиране. Той добави, че изграждането на коридор номер 8 ще допринесе за развитието на туризма, икономиката и бизнеса не само в България и Северна Македония, а във всички страни от региона.